Belgische consumenten zijn nog bepaald niet in de ban van zuivelalternatieven. Hun thuisconsumptie van zuivel steeg vorig jaar zowel in waarde (+3%) als volume (+4%). De consumptie van plantaardige alternatieven steeg wel harder, maar qua totalen zette het nog steeds weinig zoden aan de dijk.
Dit blijkt uit gegevens van retailwebsite YouGov België, dat aankopen onderzocht in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).
Vorig jaar at of dronk 72% van de Belgen minstens één zuivelproduct, meestal melk, kaas, boter of yoghurt. Gewone consumptiemelk bleef het populairste zuivelproduct, met een gemiddelde thuisconsumptie van 33 liter per persoon per jaar. De kaasconsumptie bleef gelijk op 12 kilo per persoon. Yoghurt deed het iets minder met 10 liter per persoon per jaar, terwijl van room, boter, toetjes en ijs achtereenvolgens 2,2 liter, 1,5 kilo, 3,7 kilo en 4,8 liter werden geconsumeerd, in alle gevallen meer dan in het jaar ervoor. De consumptie van zachte kaas daalde naar 2,4 kilo per persoon.
Plantaardige zuivelalternatieven winnen nog wel steeds aan populariteit. Vorig jaar gebruikte ruim een op de zes Belgen plantaardige alternatieven voor zuivel. Meestal ging het om margarine en plantaardige dranken. De consumptie van de laatste categorie steeg voor het tweede jaar op rij, van 3,1 liter per persoon in 2023 naar 3,3 liter vorig jaar. Dat is een plus van 8%. Desondanks blijven melk en melkdranken de markt bepalen.
Iets uitproberen wilden de Belgen wel. Vorig jaar kocht 42% van de Belgische huishoudens minstens één keer een melkvervangend drankje.