De druk op de prijzen van melkrunderen zet voorlopig door. Hoewel het niet direct in de Vee & Logistiek-notering terug te zien is, hebben verschillende slachterijen hun noteringen duidelijk verlaagd. Een combinatie van een atypisch lage vraag en een fors aanbod zet de prijzen onder druk.
Verschillende slachterijen hebben de prijzen met zo'n 30 tot 60 cent per kilo verlaagd. Ondertussen blijft de prijs van runderen van de hogere R-kwaliteit stabieler. De reden daarvoor is simpel. Het aanbod is fors toegenomen, terwijl de vraag naar rundvlees volgens ingewijden in de markt aan de zwakke kant is.
De vleesprijzen zijn gemiddeld gezien iets minder sterk gedaald, zo blijkt uit data van Eurostat. Op Europese schaal is de prijs van O-kwaliteit runderen volgens de meest recente data van ongeveer een week geleden gedaald met ongeveer 25 cent. Opmerkelijk is wel dat deze trend amper terug te zien is op de Vee & Logistiek-notering. Tussen de weken 42 en week 44 daalden de prijzen met 25 cent, maar later vond een herstel van 5 cent plaats. Normaliter zou dit duiden op een sterke positie van handelaren, maar dit is gezien het stevige aanbod vrij onwaarschijnlijk.
Groot aanbod
De voornaamste reden voor de prijsdaling is een fors aanbod van melkrunderen. In Nederland lag het slachtcijfer volgens opgave van RVO tussen week 40 en week 45 aanzienlijk boven het niveau van zowel 2024 als het vijfjarig gemiddelde. In genoemde periode lag het slachtcijfer 7,9% boven het 5-jarig gemiddelde. Oorzaak is de aanzienlijke melkprijsdaling die zich de afgelopen maanden heeft afgetekend.
Terwijl het aanbod aan de hoge kant is, hebben forse consumentenprijzen ervoor gezorgd dat de vraag naar rundvlees aanzienlijk is afgezwakt. In de vleesmarkt wordt dit verklaard uit het feit dat er simpelweg meer aanbod is dan vraag. Dit zorgt ervoor dat zowel de afzetvolumes als de marges onder druk staan. Dit is een zeer atypische situatie, aangezien december normaal gesproken verreweg de sterkste maand is voor de rundvleesmarkt, zowel qua afzet als op het gebied van marges
Slachterijen kiezen er bewust voor niet op vol tempo te slachten. Ze willen voorkomen dat ze vlees moeten invriezen, aangezien de angst bestaat dat de prijs van rundvlees na de feestdagen een forse stap naar beneden zet. Die daling is al ingezet voor de prijzen van vleessnippers. De prijzen van dit type product staan al een maand of twee onder druk.