Inside: Melk & Voer

Handel Fosfaatrechten in rustig vaarwater

6 Januari 2017 - Herma van den Pol

Begin januari bevindt de handel in fosfaatrechten zich in rustig vaarwater. Prijzen zijn na oktober tot rust gekomen, maar vooral het aanbod drukt de handel. Een onverwachte wending was er in de handel in VVO's. Dit en meer in een analyse van Boerenbusiness Mestmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Begin 2017 is het aanbod rundveemest helemaal opgedroogd. Het ziet er naar uit dat er over december veel rundveedrijfmest van eigenaar gewisseld is. Toen was er namelijk wel degelijk veel aanbod. Begin 2017 komt de prijs voor rundveemest in het midden uit op 20,83 euro per ton. In het zuiden noteert rundveemest 19,83 euro per ton. Minder vee kan ook hier wellicht voor iets lagere prijzen gaan zorgen.

16 februari gaat het uitrijdseizoen weer open, maar doorgaans is het pas zinvol om half maart uit te gaan rijden in verband met het groeiseizoen. In de akkerbouw wordt in het begin van het seizoen voor de tarwe vooral een beroep gedaan op varkensmest. 

110

euro

onderkant prijs fosfaatrecht

Een onverwacht einde kende de handel in Vervangende Verwerkings Overeenkomsten (VVO). Na half december kwam er zoveel aanbod dat de prijs implodeerde. Ook voor 2017 is er weinig reden voor zorg, doordat er zicht is op ruim aanbod. 

Stil begint het ook te worden in de fosfaatrechten. Die prijs beweegt tussen de 110 tot 120 euro per recht onder voorbehoud van derogatie. Vooral het aanbod is een probleem. Nu de melkprijs weer wat hoger ligt besluiten veel melkveehouders door te melken. Los daarvan zijn de stoppers door de regeling een concurrent van de handel geworden. De banken staan immers garant en aanbod van rechten gaat waarschijnlijk amper uit deze hoek komen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden