Inside: Mestmarkt

Prijsspurt in kunstmest voorlopig nog niet ten einde

20 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Na de prijsspurt medio november op de markt van meststoffen, zijn de prijzen verder doorgestegen. Vooralsnog zien handelspartijen geen reden om aan te nemen dat de markt snel terugloopt of stabiliseert.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oorzaak van de opwaartse marktbeweging ligt in China. Sinds Trump heeft besloten dat het milieu geen issue meer is, is bruinkool weer in de picture en zijn de aandelen van energie gestegen. Ook in China hogere energieprijzen. Daarbij vormt het milieu een groter punt van zorg en komt ook het schonere product aardgas voor het voetlicht. Beiden worden echter schaars waardoor prijzen oplopen.

Verder heeft China vanwege de milieuproblematiek fabrieken met teveel uitstoot gesloten en deze gaan ook niet meer open. Van exporterend land, is China nu importerend. Een grote verandering. De lagere ureumproductie wordt ook niet opgevangen, want elders (waaronder in de Verenigde Staten, Turkije en Nigeria) zijn fabrieken in aanbouw nog niet operationeel. Daarbij wordt gesproken over een grote tender voor ureum van India. Nu China niet kan leveren, jaagt dat de prijzen op.

De range bij kunstmestleveranciers is groot: van 18,50 tot 21 euro per 100 kg.

De prijsverhoging in ureum straalt over naar de kalkammonmarkt. Een stijging van 20 tot 30 dollar per ton is aanleiding voor het verhogen van de KAS prijs. Voor de boerenprijs betekent dit dat de afgelopen drie weken beide meststoffen met 2 à 3 euro per 100 kg zijn verhoogd. De range bij kunstmestleveranciers is groot: van 18,50 tot 21 euro per 100 kg. Afhankelijk van of het om oude voorraden gaat of dat er inmiddels al voor de hogere prijs is ingekocht. De laatste verhoging bij producenten was deze week in Frankrijk wat leidt tot een KAS-prijs van 230 euro per ton CIF.

De fosfaatprijzen stijgen met 5 tot 15 dollar per ton licht. De Europese markt is terughoudend met de inkoop van fosfaat, omdat het in de EU niet veel gebruikt mag worden, maar door het voorjaar komt de vraag wel wat op gang. Hetzelfde beeld bij kali: stabiel tot heel licht stijgend.
De dekkingsgraad in Nederland ligt normaal in deze periode rond de 60 procent, maar dat zou dit jaar nog wel eens 10 procent hoger kunnen liggen. Op het dieptepunt van de markt in kwartaal vier van 2016, zijn er kopers die meer hebben ingekocht dan vorig jaar.

Geen van de bronnen ziet aanleiding voor een verlaging in de markt, eerder omgekeerd. Volgens een insider is de laatste prijsstijging nog niet geweest. Het voorjaar begint in Zuid-Europa; daar zijn de prijzen ook weer hoger. De verwachting is dat dat ook hier kan gaan gebeuren, maar wanneer het voorjaar echt begint is de vraag.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden