Column Erik Colenbrander

Wat maakt opening mestseizoen spannend?

28 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Zo langzamerhand is het zand op de kuil aardig hard. Vooral in het oosten van het land. Maar net wanneer de vorst echt hinderlijk begint te worden, verdwijnt ze weer. Maar is dit goed of slecht nieuws voor de opening van het uitrijdseizoen van mest. 

1

februari 

opening mestseizoen

De vorst maakt ruimt baan om plaats te maken voor warm regenwater. Al zes maanden regent het weinig tot zeer weinig. Sinds augustus vorig jaar blijven grote volumes neerslag uit. Al bijna net zo lang als het extreem natte tijdvak dat daaraan vooraf ging.

December was een extreem droge maand en ook deze maand gaat waarschijnlijk niet als bovengemiddeld regenachtig de boeken in, ook al valt er de laatste dagen van januari van tijd tot tijd waarschijnlijk een beetje regen. Als deze verwachting uitkomt, is het goed mogelijk om per 1 februari drijfmest uit te rijden op bouwland. Vanaf 16 februari mag er ook op grasland drijfmest uitgereden worden. Kunstmest is er over de vorst al volop gestrooid.  

Op 1 februari direct drijfmest uitrijden op bouwland is weliswaar toegestaan, het is niet aan te raden. Al gaat het hier en daar wel gebeuren om te volle mestkelders te legen. Zoals ieder jaar dreigt het gevaar op uitspoeling. Zelfs dit seizoen, na meer dan een half jaar droogte. 

Precies bij de start van het mestseizoen op 1 februari komt er mogelijk een bak water aan, zoals het er nu in de lange termijn verwachting uitziet. Het stromingspatroon verandert structureel. Geen dominante hogedrukgebieden boven Centraal Europa meer, maar warme westenwinden die een niet aflatende stroom regenwolken aanvoeren, gestuurd door lagedrukgebieden.

Eerste weekend februari kan het bont gaan 

Vooral het eerste weekend van februari kan het bont gaan maken. Zodra de tijd aanbreekt dat er ook op grasland drijfmest uitgereden mag worden, vanaf 15 februari, is het opgedroogde land waarschijnlijk veranderd in een modderboel, die we in deze tijd van het jaar gewend zijn.

Ook al is er meer dan een half jaar weinig neerslag gevallen, toch gaat het niet meevallen om half februari direct volop te bemesten. Zoals gebruikelijk kan dat waarschijnlijk alleen op de hoge zandgronden. De weerkaarten wijzen op nattigheid en statistisch gezien wordt de kans ook steeds groter dat de droogte omslaat in langdurig nat weer.

Een kleine kans dat Koning Winter de depressietrein op afstand weet te houden is er nog wel. Het is niet te hopen dat het ondanks een half jaar droogte weer net zo gaat als vorig jaar. Toen was het uitrijden van mest een probleem, tot diep in het voorjaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden