Inside: Mestmarkt

Regen laat prijsdaling mest in het water vallen

9 Maart 2017 - Herma van den Pol

Het wisselvallige weer heeft zijn stempel gedrukt op de mestmarkt. Op veel plaatsen laat grond uitrijden niet meer toe en dat heeft gevolgen voor de ophaalbijdrages van mest. Niet alle mestsoorten hebben daar last van, maar welke prijzen wel oplopen schetst een analyse van de mestmarkt voor insiders.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook in 2016 kon er bij de opening van het mestseizoen een aantal dagen achter elkaar mest worden uitgereden en gooide regen uiteindelijk roet in het eten. De zorgen voor loonwerkers en intermediairs spitsen zich vooral toe op de tijd die hen straks wordt gegund om mest uit te kunnen rijden. De hoop was er dat er vanaf half februari volop op grasland kon worden uitgereden, waardoor er spreiding van werk optreedt. Daar lijkt nu geen sprake van.

Het afgelopen seizoen hebben we gezien dat met name het geduld bij de akkerbouwer opraakte, waardoor die overging op het toepassen van kunstmest. Die ‘angst ‘ zit nu ook latent in de markt verscholen. Deze week worden de laatste ruimtes in de mestsilo’s benut en dan rest niets anders dan afwachten tot de percelen voldoende zijn opgedroogd.

Ook in grote delen van Duitsland, België en Frankrijk is sprake van vergelijkbare omstandigheden. De huidige omstandigheden laten hun sporen na op de ontwikkeling van de ophaalbijdragen. In plaats van de zo gehoopte daling van de ophaalbijdragen, stagneren die voor vleesvarkensdrijfmest. De bijdragen voor de rundveedrijfmest kent deze week een lichte neerwaartse bijstelling.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden