Inside: Mestmarkt

Mestintermediair in spagaat door voorjaar

30 Maart 2017 - 1 reactie

Het zijn voor mestintermediairs en loonwerkers weer ouderwetse tijden. Aan werk en opdrachten is geen gebrek, maar er is wel gebrek aan tijd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks dat het tempo hoog ligt, hebben veel akkerbouwers ervoor gekozen om mest op het allerlaatst moment te bestellen. De gedachte hierachter is geënt op het in de knel komen van veehouders. Het gaat dan vooral om veehouders die hun putten vol hebben en die dan tegen ‘elke prijs’ hun mest willen afzetten.

Het weer fungeert als scheidsrechter

Veehouders probeerden tot voor kort het aanbod van mest te beperken. Dit in de hoop dat de nood bij de akkerbouwer groter wordt, dan die van hun volle mestputten. Het weer fungeert hierin als scheidsrechter. Deze bepaalt welke partij aan het kortste eind trekt.

Markt komt los
Door het voorjaarsweer staan de telefoons bij de intermediairs en loonwerkers roodgloeiend. Akkerbouwers hanteren een credo van: vandaag bellen en gisteren leveren en veehouders bellen nu massaal naar intermediairs om mest te laten afvoeren. Het aanbod van mest komt nu wat te laat los, melden de intermediairs.

Materieel beperkt
Net als in voorgaande jaren is ook nu het materieel de beperkende factor. Sommige loonwerkers kunnen daardoor niet de maximale capaciteit inzetten en dat is bijzonder vervelend. Vooral omdat met een paar weken tijd de grootste klap bij de akkerbouwer moet zijn uitgedeeld. Het inhuren van extra auto’s biedt niet voor iedereen de oplossing, al was het alleen maar om een aap geen klimmen te leren, zo valt in de wandelgangen te beluisteren.

De verwachting is dat door seizoensinvloeden de ophaalbijdragen maar beperkt zullen zakken dit voorjaar. Daarnaast blijft voor veel veehouders onderhuids de vraag: 'Wie haalt er daadwerkelijk mijn mest op?'

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden