Inside: Mestmarkt

Wie jagen de vraag naar mest aan?

1 Juni 2017

De Nederlandse mestmarkt is deze week een herhaling van zetten. Rust domineert de markt, wat resulteert in minder mestbewegingen. En ondanks de rust in deze periode (overgang van het voorjaar naar einde zomer), lijkt de afzet van mest redelijk door te lopen. Dat is in achterliggende jaren wel eens anders geweest.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De mest vindt zijn weg naar zowel de veehouderij als de akkerbouw. Bij de veehouderij gaat het dan om lossen op het land en bij de akkerbouwer om de aanvoer van custom-made mest dat gelost wordt in mestsilo’s.

Custom-made mest gevraagd 

Rosékalverenmest profiteert
De handel in rundveedrijfmest is erg dun, waardoor er trek zit op de afzet van rosékalverenmest. Het afgelopen voorjaar hebben de melkveehouders goed kunnen profiteren van het korte uitrijdseizoen, waardoor de mest die nu nog voorhanden is voornamelijk wordt afgezet op het eigen bedrijf. Om de custom-made mestvraag van de akkerbouw in te kunnen vullen, wordt ook gewerkt met bewerkte/verwerkte vleesvarkensdrijfmest.

Wat betekent het voor de ophaalbijdrages van mest?
Die stabiliseren onder invloed van de dunne markt. De vraag vanuit de akkerbouwers heeft niet voor een verdere daling kunnen zorgen. De varkensmest beweegt tussen de 22 en 24,50 euro per ton, exclusief BTW. Rundveemest doet 15,50 tot 17,50 euro per ton en pluimveemest noteert 15 tot 16 eur per ton.    

Geen prijsdaling

Verder valt de nagenoeg niet aanwezige vraag naar VVO’s (Vervangende Verwerkings Overeenkomst) op. Vorig jaar was er rond deze tijd al meer handel in de VVO’s, dan nu. De oorzaak daarvan is onbekend.

De ophaalbijdrages voor mest vindt u in de sms vanuit DCA of in de Boerenbusiness nieuwsbrief. Heeft u die niet ontvangen? Neem dan contact op met Jelle Mojet via 0320 - 269 528.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden