Inside: Mestmarkt

De melkveehouder heeft het nakijken

17 Augustus 2017

Ondanks dat de oogst van graan door wisselvallig weer werd vertraagd, wordt er nu volop mest uitgereden. De omstandigheden zijn goed en de planning voor de periode tot 1 september zit redelijk vol. Veel druk ervaren intermediairs niet, waardoor de markt als rustig wordt omschreven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De lastigste mestsoort is nog steeds rundveedrijfmest. Melkveehouders die vrij recent in actie zijn gekomen, moeten het nu bezuren en worden niet of amper bediend. De afzet van mest voor het najaar is in de voorgaande maanden gemaakt en wisselen van mestsoort gaat niet meer.

Financieel zou het een lastig seizoen kunnen worden

Afwijzing voor rundveedrijfmest
Waar akkerbouwers in het voorjaar nog aan rundveedrijfmest trokken, zo afwijzend lijkt men er nu tegenover te staan. Voor veel akkerbouwers wordt inmiddels duidelijk dat seizoen 2017-2018 financieel weleens een behoorlijk lastig seizoen kan worden. Daardoor leggen de toe te betalen bedragen meer gewicht in het schaaltje, in vergelijking tot het voorjaar. Voor vleesvarkensdrijfmest wordt gemiddeld €10 betaald en voor rundveedrijfmest €3.

Melkveehouders hebben het lastig
Voor melkveehouders is het een lastig te vatten verhaal. Althans, zo doet men voorkomen. Aangezien het nog geen 6 weken geleden is dat akkerbouwers moesten schooien om rundveedrijfmest. Echter, de melkveehouders waren niet thuis. Nu de balans wordt opgemaakt en het voor hen wenselijk is om met legere mestputten de winter in te gaan, krijgt men veelal nul op het rekest. Als gevolg op het minder makkelijk kunnen plaatsen van rundveedrijfmest, stijgen de ophaalbijdragen van deze mestsoort.

Tekst gaat verder onder de grafiekDe ophaalbijdragen in de verschillende regio's.

VVO's lopen niet
De handel in VVO’s komt nog steeds niet goed van de grond. Het afgelopen seizoen zijn de veehouders, die vroeg in het seizoen (eind lente, begin zomer) VVO’s hebben aangeschaft, financieel duur uit geweest. Om daar dit jaar niet weer mee te worden geconfronteerd, wordt kennelijk gekozen voor de optie om pas in de winterperiode te kijken naar de aanschaf van VVO’s. Welke financiële gevolgen dat zal hebben, is nu nog niet direct aan te geven.

Tekst gaat verder onder de grafiekPrijsindicatie VVO's van kalenderjaar 2016.

Lege mestsilo's
In ieder geval zullen veel intermediairs met vrijwel lege mestsilo’s de winter ingaan, waardoor de afzet in de winterperiode logistiek niet direct op problemen hoeft te stuiten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden