Inside: Mestmarkt

Mestmarkt haalt toch nog een nat pak

31 Augustus 2017 - 1 reactie

Het einde van het mestseizoen is na vandaag, 31 augustus, een feit. Wat mag de mestmarkt de resterende maanden verwachten voor de handel in mestverwerkingsovereenkomsten en voor de ontwikkeling van de mestprijzen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aan het mestseizoen van 2017 is abrupt een einde gekomen, doordat er op veel plaatsen in Nederland een forse hoeveelheid regen is gevallen. Slechts een enkeling lijkt de dans te ontspringen. Daardoor kon niet alles volgens de planning worden uitgereden.

Het weer laat zich nou eenmaal niet sturen

Daardoor moest er vroegtijdig gebruik worden gemaakt van opslag in mestsilo’s. En dat was niet helemaal de bedoeling, maar het weer laat zich nu eenmaal niet sturen.

Afvoer van mest gaat duurder worden
Veehouders die toch nog hebben gegokt op enige coulance van intermediairs komen van een koude kermis thuis. Zij weten 1 ding zeker en dat is dat voor de afvoer van mest meer betaald moet worden. Volgens ingewijden waren niet alle veehouders op de hoogte van het feit dat het uitrijden van vloeibare mest dit jaar vanaf 1 september niet meer mogelijk is.

Bij sommigen stond de datum van 15 september in het geheugen gegrift, veroorzaakt door seizoenen waarin uitstel werd aangevraagd en verleend. Dit jaar zijn daar geen initiatieven voor ondernomen. De ophaalbijdragen hebben zich in de laatste week voor het winterseizoen weten te handhaven en zullen zoals de vlag er nu bij hangt de komende weken gaan stijgen. Dit in verband met de kosten van de opslag.

Tekst gaat verder onder de grafiek.De ophaalbijdragen van de afgelopen periode. 

Handel in mestverwerkingsovereenkomsten
Langzaam komt er meer leven in de handel van mestverwerkingsovereenkomsten. Het wekt enige verbazing dat er tot nu toe zo weinig handel heeft plaatsgevonden, kennelijk met de gedachte dat dit prijstechnisch gunstig zou kunnen uitpakken.

Toch is het de vraag of deze zienswijze werkelijkheid gaat zijn. Immers, wanneer alle handel in een korte periode moet gaan plaatsvinden, zal dat ongetwijfeld gevolgen hebben voor de prijsvorming. Zeker nu de verwerkingspercentages verder zijn opgeschroefd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden