Tussen Potash en Agrium

Fusie creëert grootste meststoffenproducent

29 December 2017 - Kimberly Bakker

De Canadese producenten van kunstmest Potash en Agrium gaan op 1 januari 2018 fuseren. Hiermee ontstaat 's werelds grootste meststoffenproducent. De onderneming krijgt tevens een nieuwe naam: Nutrien. Dat meldt De Tijd.

De fusie baart niet alleen de sectorgenoten, maar ook boeren zorgen. Nutrien produceert 30 miljoen ton meststoffen per jaar en heeft maar liefst 1.400 productielocaties in de Verenigde Staten (VS). Met de fusie vertegenwoordigt het bedrijf een omzet van ruim $20 miljard en heeft het en kasstroom van $4 miljard.

Nutrien is een reus vergeleken met Tessenderlo

Een uitdaging
Voor de kleinere Europese bedrijven is deze fusie een uitdaging. Ter vergelijking: het Belgische Tessenderlo verkoopt ook meststoffen in de VS, maar heeft slechts 15 productielocaties. Dit bedrijf behaalde in 2016 een omzet van $1,59 miljard (41% bestaat uit meststoffen en diervoeding). Dat is dus fiks minder dan het nieuwe Nutrien.

Daarnaast zijn Amerikaanse boeren bang dat Nutrien zijn dominante positie zal misbruiken. Dit zou kunnen leiden tot torenhoge prijzen. 

Plannen eerder bekendgemaakt
De fusie werd al in september van dit jaar bekendgemaakt. Echter, zij kregen pas onlangs groen licht van de Amerikaanse en Canadese mededingingsautoriteiten. De bedrijven tellen tezamen 20.000 werknemers (verdeeld over 18 landen). De producenten verwachten dat ze ruim $500 miljoen kunnen besparen door te fuseren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden