Inside: Mestmarkt

Kunstmesthandel getroffen door afblazen Iran-deal

17 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

Het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om zich terug te trekken uit de nucleaire deal met Iran gaat gevolgen hebben voor de kunstmesthandel. Iran is namelijk een belangrijke kunstmestproducent.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Doordat de Verenigde Staten (VS) zich terugtrekken uit de nucleaire deal met Iran, gaan de economische sancties tegen het land weer gelden. Door die sancties kan de toevoer van stikstof uit het land teruglopen. Dit omdat Iran een belangrijke stikstofproducent en -exporteur is; het land voerde in 2017 meer dan 4 miljoen ton stikstof uit.

Handelaren melden dat ze geen zullen risico’s nemen, en dat ze wachten met het aankopen van stikstof totdat de zaken duidelijk zijn. Andere bronnen zeggen echter dat Iran altijd al manieren heeft gevonden om haar stikstof goed te verkopen. Het is nog niet duidelijk wat de impact van het afblazen van de deal op de wereldwijde stikstofprijzen gaat zijn.

China is momenteel van de markt

Slecht moment
Het probleem ontstaat op een moment dat er juist veel vraag is naar stikstof uit het Midden-Oosten. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat de grootste stikstofleverancier (China) van de markt is, omdat de kosten van steenkolen in het land sterk stijgen. Dit terwijl dat de belangrijkste energiebron is voor de stikstofcentrales in het land. Op de wereldwijde markten ligt de prijs voor stikstof dan ook al langere tijd boven het niveau van vorig jaar.

Dit heeft als gevolg dat er minder vraag is naar kunstmest en dat heeft een prijs-ondermijnend effect. Kunstmestproducent Yara maakte bekend dat er in dit voorjaar fors minder kunstmest is afgezet. De reden hiervoor zou het koude voorjaar zijn.

Prijzen dalen
De kunstmestprijzen in Nederland staan onder druk, zo merken diverse handelaren. Het betekent dat de prijzen al eerder dalende zijn, vergeleken met vorig jaar. De prijs voor KAS ligt iets onder de €20 per 100 kilo franco boerderij. Dat is behoorlijk lager in vergelijking tot het begin van dit jaar, toen zo'n €24 per 100 kilo franco boerderij betaald werd. Voor Kali ligt de prijs hogere, rond de €30 per 100 kilo franco boerderij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden