Shutterstock

Inside Mest

Stunten maakt mest duur, niet het aanbod

18 Oktober 2018

De Nederlandse mestmarkt is in rustige nevelen gehuld. Een normaal verschijnsel voor deze tijd van het jaar. Wat betekent dat voor de prijsvorming van de ophaalbijdragen deze week?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste maand van de winterperiode is nooit een drukke periode als het gaat om het vervoer van mest. De aanbieders van mest houden het aanbod beperkt om niet direct met hogere toeslagen te worden geconfronteerd in de vorm wintertoeslag. De ontvangers van mest (akkerbouwers) hebben geen haast, het duurt immers nog maanden voordat er weer mest kan worden uitgereden.

 

De ophaalbijdragen vleesvarkensdrijfmest begeven zich op een hoog niveau. 

Akkerbouwers zijn volop bezig op het land om de oogst binnen te halen of met andere werkzaamheden. Hierdoor is er nu even geen tijd is om de mestplannen voor oogst 2019 te bespreken, zo valt uit de toelichting van de mestnotering van DCA-Markets deze week op te maken.

In de toelichting wordt ook duidelijk dat de ophaalbijdragen stijgen,  doordat er gestunt wordt met bedragen die bij de ontvanger worden toe betaald. Op die manier wordt alsnog geprobeerd een voet tussen de deur bij de akkerbouwer te krijgen en auto’s en personeel aan het werk te houden. Dit komt deze week met name tot uiting bij de ophaalbijdragen van rundveedrijfmest.

 

Het prijsverloop van rundveedrijfmest in historisch perspectief. Ook deze ophaalbijdragen staan relatief hoog genoteerd. 

Intermediairs geven aan dat de afzet van kippenmest weer stroever begint te lopen. Na een betrekkelijk lange periode van stabiliteit stijgen de ophaalbijdragen vanwege een moeizamere afzet richting Duitsland. Alternatieve afzet ligt niet voorhanden in de vorm van andere exportmarkten of verbranding.

Bovendien zal voor het aanbieden van mest voor verbranding deze daarvoor geschikt moeten zijn. Pluimveehouders die nu klem zitten moeten dus afzet 'kopen', wat een stijging van de ophaalbijdragen betekent met name in de regio’s langs de Duitse grens.

Toelichting DCA-Markets:

Op de mestmarkt is ook deze week sprake van beperkte handel. Het tempo in het mestvervoer is maar heel gewoon, wat normaal is voor deze tijd van het jaar. De grootste afnemers van mest, de akkerbouw, is druk met het binnenhalen van de oogst en/of het leggen van de basis voor de komende oogst. Daardoor is er nu weinig tijd om rond de tafel te zitten en de mestplannen voor oogst 2019 te bespreken. Intermediairs die geen ander werk hebben proberen de belangstelling van de akkerbouwer los te weken door te stunten met toe te betalen bedragen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox