Agrifoto

Inside Mest

Wat krijgt akkerbouwer voor afnemen van mest?

29 Maart 2019 - Anne Jan Doorn

Akkerbouwers ontvangen dit jaar minder voor de afname van mest dan in de voorgaande 2 jaren. Daarnaast verschillen de bijdragen sterk per regio, zo blijkt uit navraag bij meerdere mesthandelaren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is lastig een gemiddelde te maken van het bedrag dat akkerbouwers toebetaald krijgen, gezien de verschillen per regio zeer groot zijn. Wel kan geconcludeerd worden dat de akkerbouwers dit jaar minder krijgen dan in de afgelopen 2 jaar. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat er dit jaar duidelijk meer druk op de mestafzet zit; er is simpelweg minder mest, omdat er minder koeien en varkens zijn. Ook de verlenging van het uitrijdseizoen afgelopen jaar speelt een rol.

Voor rundermest ontvangen akkerbouwers bijna niets meer; alleen in de provincie Flevoland wordt gemiddeld nog €4,50 per kuub toebetaald (bij levering op de kopakker). In sommige gevallen ontvangt de akkerbouwer zelfs niets meer als de mest voor hen uitgereden wordt, soms is dat nog €2 per kuub. In het noorden van het land ontvangt een akkerbouwer gemiddeld €3 per kuub (bij levering op de kopakker).

Varkensmest
Melkveehouders hebben veelal eigen grond om de mest op uit te rijden, maar dat geldt niet voor varkenshouders. Dit is tevens terug te zien in de bedragen die de akkerbouwers toebetaald krijgen. De akkerbouwers in Flevoland krijgen de hoogste bijdragen, want zij ontvangen gemiddeld €7 tot €9 als de mest wordt uitgereden en €8 tot €10 voor levering op de kopakker.

In de provincie Noord-Brabant krijgen de akkerbouwers gemiddeld €5 per kuub (levering op de kopakker), al varieert dit bij de opgaven van €3 tot €7,50 per kuub. Voor uitgereden varkensmest krijgen akkerbouwers in Noord-Brabant ongeveer €7 per kuub. In Noord-Nederland, zoals Drenthe en Noord-Holland, krijgen akkerbouwers gemiddeld €6 per kuub als de mest uitgereden wordt.

Hogere bedragen
Wanneer we naar het zuidwesten van Nederland kijken, dan zien we dat akkerbouwers circa €4 per kuub krijgen bij levering op de kopakker en €0 tot €3 per kuub bij het uitrijden van de mest. Vorig jaar kregen boeren uit het zuidwesten nog €10 voor levering op de kopakker. Over het algemeen werd vorig jaar ongeveer €4 tot €6 per kuub meer betaald.

De spanning in de mestmarkt komt vooral door de vraag hoeveel er nog uitgereden kan worden op de graanpercelen. Als het gewas te lang is, dan passen de akkerbouwers sneller kunstmest toe en wordt het uitrijden van mest uitgesteld tot na de graanoogst.

Nog veel uit te rijden
Daarnaast blijkt dat er nog veel mest uitgereden moet worden, omdat het vooral in de noordelijke regio's nog te nat is. Vanaf volgende week wordt verwacht dat de meeste mestintermediairs volop aan het werk kunnen. Er is in elk geval geen gebrek aan capaciteit, want er zijn meer vrachtauto’s beschikbaar die kunnen worden ingezet bij het transport. De sector moet in korte tijd veel mest uitrijden, en alleen het weer kan daarbij nog een spelbreker zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden