Shutterstock

Inside Mest

Balans op mestmarkt kan worden opgemaakt

9 Mei 2019 - Wouter Baan

Een paar maanden na de start van het uitrijdseizoen kan de balans op de mestmarkt worden opgemaakt. Hoewel het weer niet altijd meezat, is er over de afgelopen maanden veel mest uitgereden. De ophaalbijdragen hebben aanzienlijk ingeleverd, maar kijken inmiddels wel weer naar boven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu de gewassen zo goed als overal in de grond zitten, is het gedaan met het uitrijden van mest op bouwland. Op grasland kan nog wel wat mest worden uitgereden. Dat is, na het binnenrijden van de eerste snede gras, ook veelvuldig gedaan.

Tussenfase
De mestmarkt bevindt zich daardoor momenteel in tussenfase; het is wachten tot de eerste akkerbouwproducten geoogst kunnen worden. De bloembollenoogst gebeurt bijvoorbeeld in de zomermaanden en tot die tijd zijn de uitrijdmogelijkheden relatief beperkt. Het gevolg hiervan is dat de ophaalbijdragen de bodem hebben bereikt en voorzichtig weer wat stijgen. Dit is tevens in lijn met de historische bewegingen op de mestmarkt. 

Het aanbod mest is op de meeste plekken in Nederland wel te overzien, alleen in Zuid-Nederland is nog wat aanbodsdruk. De DCA-notering voor varkensdrijfmest stijgt voor Deurne dan ook met €0,50 tot €25,50 per ton. In die regio stijgt ook de prijs van rundveedrijfmest met 50,50 tot €16,50 per ton.

Minder dieren
Hoewel begin april onzekerheid de kop op stak, is daar momenteel geen sprake van. De intermediairs spreken van een mestmarkt zoals je die op voorhand zou verwachten. Zowel de varkens- als de rundveestapel is aanzienlijk geslonken, wat maakt dat er minder aanbodsdruk zit. Daarbij is er genoeg siloruimte.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden