Agrifoto

Nieuws Mest

Concept certificaat KeurMest gepubliceerd

13 Juni 2019 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Stichting Mestafzetcontrole heeft een concept voor het ketencertificaat KeurMest gepubliceerd. Dit is een belangrijke stap in het vergroten van de transparantie van de mestketen. Daarnaast heeft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) groen licht gegeven voor een plan van aanpak voor een duurzame mestketen.

De initiatiefnemers van het plan voor een duurzame mestketen zijn LTO Nederland, de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Cumela, Rabobank en Transport en Logistiek Nederland (TLN). Daarbij meldt LTO Nederland dat een herbezinning op het beleid belangrijk is, omdat het huidige mestbeleid tegen de grenzen aanloopt. Voorbeeld daarvan zijn de hoge uitvoerings- en handhavingskosten voor de overheid en de complexiteit voor de ondernemers.

Certificering
Een onderdeel van het plan is certificering van ketenpartijen in de sector. Dat is nodig om een transparante en eerlijke keten te creëren, zo geeft de stichting aan. De boeren, distributeurs en andere partijen kunnen zich via het certificeringsprogramma KeurMest certificeren. Het programma gaat in de loop van 2020 van start en is anders dan de gedragscode KeurMest. Bij het certificeringsprogramma horen namelijk ook controles, zo melden de partijen. 

Het borgen en inzichtelijk maken van de mestketen gebeurt middels een certificeringssysteem dat wordt geborgd door stichting Mestafzetcontrole. "We gaan als mestsector samen bouwen aan een transparante en eerlijke mestketen. Het verleden heeft bewezen dat onze landbouwketens tot een van de meest innovatieve ketens ter wereld behoren. Dat gaan we nu opnieuw doen, met mest", aldus Ruud Huirne, de voorzitter van stichting Mestafzetcontrole.

Afschudden van negatief imago
"We gaan laten zien dat we onze zaken op orde hebben en we gaan het negatieve imago rondom mest en mestgebruik van ons af schudden. Dit komt het maatschappelijk en politiek draagvlak voor de veehouderij ten goede", zo stelt Huirne. Certificering geeft ketenpartijen op termijn naar verwachting meer ruimte in de wet- en regelgeving en financiering.

Als eerste stap voor het invoeren van het certificeringsprogramma is een concept voor het ketencertificaat KeurMest gepubliceerd. Het is voor de belanghebbenden vanaf deze week (tot 15 juli) mogelijk om te reageren op de documenten die Stichting Mestafzetcontrole heeft gepubliceerd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Dirk 14 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10882828/concept-certificaat-keurmest-gepubliceerd]Concept certificaat KeurMest gepubliceerd [/url]
En jahoor...... weer een stel meeeters aan de boeren keukentafel ,want die zullen deze certieficatie gaan betalen ,beste veehouders laten we dit stoppen ,want het zal fraudeurs niet stoppen, en de schade zal ook bij certificering,uiteindelijk door de sector opgehoest worden. (kijk hierbij naar de fipromilaffaire)
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox