LTO

Nieuws Mest

Van Wenum stapt op bij Stichting Mestafzetcontrole

14 Juni 2019 - Anne Jan Doorn - 13 reacties

Jaap van Wenum, de voorzitter Akkerbouw bij LTO Nederland, maakt vrijdag 14 juni bekend op te stappen als bestuurder bij Stichting Mestafzetcontrole. Van Wenum heeft geen kennis genomen van het persbericht dat deze week werd verstuurd en is het niet eens met de inhoud.

In het persbericht werd het concept van het certificaat KeurMest uit de doeken gedaan en stond tevens dat belanghebbenden kunnen reageren. Van Wenum was echter niet op de hoogte gesteld van de publicatie. Ook is hij het niet eens met de voorstellen die in dit concept staan. "Wij gaan als akkerbouwsector geen taken van de overheid overnemen."

Volgens Van Wenum is deze certificering bovenwettelijk en betekent het voor akkerbouwers een hoop administratieve rompslomp. "In dit voorstel staat dat er een begroting gemaakt moet worden van de gebruiksruimte. Dat kan ook prima uit de gegevens op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) gehaald worden."

Administratieve rompslomp
Hij benoemt ook dat in het concept staat dat het bemestingsplan van het gehele bedrijf gekeurd moet worden. "Dat is een enorme administratieve taak en je hebt er niets aan. Het weer kan veranderen en dan gaat je hele bemestingsplan op de kop. De natuur laat zich niet in dergelijke modellen vangen."

Hoewel hij geen voorstander is van de extra taken voor de akkerbouwers, is hij wel een voorstander van een hardere aanpak tegen mestfraude. "We zijn best bereid alleen mest af te nemen van gecertificeerde bedrijven en daarnaast werkt ook onafhankelijk monsteren goed. Echter, grote delen van de akkerbouwsector nemen part noch deel aan de fraude, terwijl we er wel last van hebben", besluit Van Wenum. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Abonnee
telert 14 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10882863/van-wenum-stapt-op-bij-stichting-mestafzetcontrole]Van Wenum stapt op bij Stichting Mestafzetcontrole[/url]
he, he eindelijk eens een krachtig signaal van de LTO.
Genoeg is genoeg.
Wij akkerbouwers gaan niet de problemen van de melkveehouders oplossen.
Bij de redactie bekend 14 Juni 2019
Recht is recht en krom is krom een krachtig signaal door Jaap afgegeven. Is het niet vreemd dat een persbericht eerst wordt uitgegeven alvorens de leden van de organisatie daar kennis van hebben genomen? Zegt dat iets over die organisatie? Willen we door zo'n organisatie vertegenwoordigt worden, achterbakse mensen?
Strijden voor een zaak is niets verkeerds mee maar dan met een open vizier.
agrifurby 14 Juni 2019
Jaap goed gedaan, mestafzetcontrole is weer echt een administratief gedrocht waar alleen de input gevolgd wordt en het overige deel in een parallel universum zijn eigen weg volgt en blijft volgen.
Frans 14 Juni 2019
Helder dat ook Japie er dus alleen zat voor de centen en voor spek en bonen. LTO zakkenvuller volgens het boekje.
Kleiboer 14 Juni 2019
Klasse Jaap, tenminste nog iemand binnen LTO die voor de akkerbouwers opkomt.
Jan 14 Juni 2019
Al je in een stuk of 12 commissies zit en niet weet wat daar besproken wordt, dan gaat het enkel om de poen. Jaap is zich rot geschrokken toen boeren begonnen te morren en hij nog van niks wist. Snel een LTO kantoorbediende gebeld wat hij moest doen.
Zuidboer 15 Juni 2019
Wat mij betreft krijgt deze actie een passend vervolg als het gaat om het onderwerp gewasbescherming! Als het aan onze minister ligt houden we straks geen middel meer over. Wie gaat straks nog de risico's dragen voor een appel en een ei? Geen mens die er bij stil staat...
Abonnee
pruikenmaker 15 Juni 2019
Als akkerbouwer en anti-LTO-er vind ik die Jaap van Wenum toch een kiene vent, veel beter als zijn voorganger en naamgenoot.
Bastiaan 15 Juni 2019
Jaap verdient de steun van heel agrarisch Nederland.
Laten we met ons allen via Jaap van Wenum een vuist maken
krud 16 Juni 2019
mijn steun heeft Jaap!
Dirk 17 Juni 2019
Eindelijk iemand die deze nieuwe kostenpost afwijst, Certificering is een schijnverzekering die niet uitkeerd als het fout gaat ,het bied hooguit wat werk voor controleurs ,die op kosten van de boer een degelijk inkomen genieten .een goed voorbeeld is de fipromilaffaire een gesectifieceert bedrijf in de fout ging maar,waar de boer het gelach betaald .
???!!! 17 Juni 2019
nee dirk, door te certificeren neem je de risico's op je.
zoiets doe je niet voor een ander maar alleen voor jezelf.
Dirk 18 Juni 2019
whu...Dirk ????
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox