Agrifoto

Inside Mest

Nat weer spelbreker op mestmarkt

20 Februari 2020 - Chanti Oussoren

Het uitrijdseizoen van mest is afgelopen weekend begonnen, maar van een vlotte start is geen sprake. Het natte weer maakt dat het het uitrijden van mest op veel plekken niet goed mogelijk is. De mestprijzen laten een wisselend beeld zien. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de natte weersomstandigheden het uitrijden van mest belemmeren, is er per saldo geen sprake van overmatige aanbodsdruk. Zowel de rundvee- als varkensmestprijzen liggen in veel gebieden onder het niveau van vorig jaar. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de prijzen toen relatief hoog waren. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat het aantal varkens in de achterliggende maanden wat is afgenomen, mede vanwege de stoppersregeling die per 2020 is afgelopen. 

In de regio zuid ligt de prijs van varkensmest deze week gemiddeld op €23,67 per ton, zo blijkt uit de de DCA-noteringen. Rondom Deurne ligt de prijs op €24,50. De notering voor Tilburg bedraagt €23 en staat daarmee in zuid onderaan. In de regio midden blijft de gemiddelde prijs voor varkensmest deze week gelijk op €21,83 per ton. De hoogste prijs ligt in Lichtenvoorde op €22,50. In Barneveld en Markelo blijft de prijs gelijk op €21,50 per ton.

Rundveedrijfmest
De gemiddelde prijs van rundveedrijfmest in de regio zuid daalt deze week met €0,33 tot €17,67 per ton. De hoogste prijs ligt hier in Tilburg op €18. In Deurne en Uden zijn de prijzen €17,50. Net als bij varkensmest stagneert ook de prijsdaling van rundveemest in het midden, op gemiddeld €17,33 per ton. In Barneveld en Lichtenvoorde liggen de ophaalbijdragen op €17,50. In Markelo ligt deze op €17. 

Weeromstandigheden bepalen 
Verhoudingsgewijs is er meer aanbod van rundveedrijfmest dan van varkensmest. Dit hoeft echter niet problematisch te zijn wanneer er droger weer komt. De weersvoorspellingen wijzen echter uit dat de regen voorlopig doorzet, wat het uitrijden van mest op veel plekken bemoeilijkt.

Op de plekken waar wel wordt bemest, gebeurt dit veelal met de sleepslang. Of de prijzen in de komende weken vasthouden aan de seizoensmatige dalende trend zal waarschijnlijk sterk afhangen van de weersomstandigheden. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden