Agrifoto

Inside Mest

Mestmarkt behoeft nodig droog weer

5 Maart 2020 - Chanti Oussoren

Het uitrijdseizoen van mest heeft te kampen met een enorm moeizame start. Dit is volledig te wijten aan de gevolgen van het regenachtige weer. Door overvolle mestopslagen moeten veehouders de mest noodgedwongen laten overpompen of afvoeren om putruimte te creëren. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de vele regenval van de afgelopen weken kan de mest niet worden uitgereden, omdat het land simpelweg te nat is. Vaak kan er begin februari al wat mest op het land worden gebracht, maar dit jaar zijn de weergoden niet gunstig gestemd. 

Overvolle mestopslagen
Vanwege het natte weer moet de mest momenteel overgepompt of afgevoerd worden, omdat de mestkelders op veel plaatsen vol zitten. Het probleem van de overvolle kelders speelt vooral in het oosten van het land. Vanwege de droge zomers in 2018 en 2019 kon daar minder mest worden uitgereden. In de andere delen van ons land waren de mestkelders overwegend leeg toen het uitrijdseizoen vorig jaar september afliep. 

Seizoensmatige daling niet van toepassing
De DCA-noteringen laten een overwegend stabiel beeld zien, wat tegen de dalende seizoensmatige trend in is. Dit bevestigt de druk op de mestmarkt.  De prijzen van rundveedrijfmest zijn ongewijzigd gebleven. De prijzen van vleesvarkensdrijfmest bewegen, afhankelijk per regio, zowel omhoog als omlaag.

Varkensmest
De gemiddelde prijs van vleesvarkensdrijfmest in de regio zuid is deze week ongewijzigd gebleven op €23,67 per ton. De hoogste prijs blijft van toepassing op Deurne dat met €0,50 is gestegen tot €25 per ton. In Uden is de prijs gelijk gebleven op €23,50 en in Tilburg is de prijs deze week met €1 gedaald tot €22,50.

De gemiddelde prijs in de regio midden is deze week gestegen van €21,83 tot €22. Deze stijging is afkomstig van de stijging van de prijs in Lichtenvoorde dat met €0,50 steeg tot €23 per ton. De prijzen in Barneveld en Markelo zijn gelijk gebleven op €21,50.

Rundveemest
De gemiddelde prijzen van rundveemest blijven deze week hangen op dezelfde prijzen als vorige week. Voor de regio zuid is dat €17,67. Tilburg blijft hierin koploper met een gehanteerde prijs van €18. In Deurne en Uden blijft de prijs ook gelijk, zij hebben een ongewijzigde prijs van €17,50.

In de regio midden blijft de gemiddelde prijs ongewijzigd op €17,33. Barneveld en Lichtenvoorde blijven staan op koppositie met een prijs van €17,50 en ook in Markelo blijft de prijs ongewijzigd op €17.

Regen houdt aan
Zolang het weer niet verbetert, zal de druk op de mestmarkt aanhouden. De weersvoorspelling van de komende dagen voorziet de nodige regenval. Van zonnige voorjaarsdagen lijkt voorlopig nog geen sprake. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden