Agrifoto

Inside Mest

Is dit het moment om kunstmest te kopen?

21 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De kunstmestprijzen liggen op het moment relatief laag. De hoge graanprijzen lijken nog weinig invloed te hebben op de kunstmestmarkt. Gaan we de komende tijd daar verandering in zien?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slechte aardappelprijzen en matige melkprijs zorgt ervoor dat Nederlandse boeren iets minder belangstelling lijken te hebben om kunstmest in de voorverkoop te kopen. Vanwege een matige liquiditeitspositie stellen sommige bedrijven de aankoop liever nog even uit. Toch kan het interessant zijn om juist nu kunstmest te kopen.

KAS 27% wordt duurder
De prijs voor KAS 27% was de afgelopen maanden stabiel en laag. In de eerste weken van januari is de prijs voor KAS een klein beetje opgelopen van €17,95 naar €18,20 per 100 kilo. Nutramon is na een lange stabiele notering vanaf week 50 tot en met week 2 €1 duurder geworden en kost nu €21,40 per 100 kilo. De prijs voor kali 60% blijft stabiel op €27,90 en €28,20 (los gestort).

De huidige situatie op de kunstmestmarkt vertoont enige gelijkenis met 2008. Na de oogst van 2007 liepen de beursnoteringen van granen op. De kunstmestprijs volgde enkele maanden later en begon in januari 2008 te stijgen.

Anders dan in 2008 hebben we nu een relatief lage gasprijs al loopt de prijs de laatste weken wel op. Gas is een belangrijke factor in de productie van stikstofkunstmest. Boeren in Noordwest-Europa zullen niet direct meer kunstmest gebruiken, maar de wereldwijde vraag naar kunstmest zal naar verwachting wel toenemen. Het is geen zekerheid dat de kunstmestprijs daadwerkelijk gaat stijgen. Toch is het zeker de moeite waard om te overwegen op het huidige lage prijsniveau in te kopen. Het is een goede mogelijk om het risico op een prijsstijging later in het seizoen alvast af te dekken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden