Shutterstock

Inside Mest

Kunstmest verder in prijs gestegen

11 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De meeste gewassen hebben de basis(kunstmest)gift gehad. De grote bulk kunstmest is volgens de meest handelaren inmiddels uitgeleverd. Nu worden vooral kleinere hoeveelheden voor de overbemesting uitgeleverd voor zover die nog niet bij de boer op voorraad staan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veehouders zijn dit jaar later met de met de eerste snede gras waardoor ook de kunstmestgift voor de tweede snede enkele weken later is dan vorig jaar. Ook in de akkerbouw is de overbemesting van veel gewassen door het koude voorjaar waarschijnlijk later dan in andere jaren.

Prijzen stabiliseren
Dat de vraag naar kunstmest wat afneemt is in de kunstmestprijzen niet terug te zien. Vooral stikstof en fosfaat houdende meststoffen zijn de afgelopen weken verder in prijs gestegen. De prijzen lijken nu wel te stabiliseren.

De prijs van stikstofmeststoffen hangen sterk samen met de aardgasprijs. Gas is sinds oktober 2020 flink duurder geworden en dat werkt met een vertraging van circa 2 maanden door in de kunstmestprijs. De fosfaatprijs lijkt vooral gedreven door een sterke internationale vraag.

Maximale opbrengst
Vooral door de hoge maïsprijzen willen telers de opbrengst maximaliseren. Daarvoor zijn ze bereid meer te investeren in bijvoorbeeld kunstmest. Dit speelt vooral in Noord-Amerika waar boeren vaak nog mestruimte hebben. In grote delen van Europa wordt de maximale toegestane wettelijke mestgebruiksruimte ook in jaren met lagere graanprijzen al gebruikt.

De prijs voor KAS 27% noteerde vorige week (week 18) €26,90 per 100 kilo. Begin maart was dat nog €23,20 en in de eerste week van januari was dat nog €17,95 per 100 kilo. Dat betekend dat de prijs van KAS dit jaar al bijna 50% is gestegen. Nutramon volgt dezelfde prijsontwikkeling en komt in week 18 uit op €28,90 per 100 kilo.

De prijzen voor fosfaat houdende meststoffen zijn in de eerste weken van 2021 beperkt in prijs gestegen. Eind maart heeft de fosfaatprijs een flinke stap naar boven gezet. Tripelsuper 45% is van €33,70 per 100 kilo in maart naar €44,70 per 100 kilo gestegen in week 18.

Kali 60% is een uitzondering in de kunstmestmarkt. Hiervan is de prijs ook gestegen maar deze prijsstijging is veel beperkter dan bij andere kunstmestsoorten. Kali noteert in week 18 €28,20 per 100 kilo. Dat is een prijsstijging van €0,25 sinds begin dit jaar. Ten opzichte van een jaar geleden is de prijs zelfs flink gedaald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden