Agrifoto

Nieuws Mest

Nieuwe boerencoöperatie daagt mestregelgeving uit

10 April 2024 - Klaas van der Horst - 4 reacties

Een groep boeren heeft maandagavond in Nijkerk een coöperatie opgericht met als doel meer gebruik te kunnen maken van dierlijke mest. Hun doel is om meer plaatsingsruimte te creëren voor dierlijke mest, bovenop de huidige ingeperkte ruimte door het verlies van derogatie. 

Nu mag er door het verlies van de derogatie van de Nitraatrichtlijn 170 kilo stikstof per hectare uit dierlijke mest gebruikt worden, maar mag dat nog wel aangevuld worden met kunstmest.  Dat moet echter worden gekocht, terwijl mestopslagen uitpuilen. 

De coöperatie die een dag na oprichting 210 leden had, wil deze volgens haar kunstmatige, juridische beperking negeren en ook de 'kunstmestruimte' gaan vullen met dierlijke mest, ook al is dit in strijd met de wet.  Voorzitter Mark Rood verwacht de komende dagen nog veel meer aanmeldingen voor de coöperatie. "Formeel is de coöperatie nog in oprichting. Volgende week gaan we naar de notaris. Boeren die mee willen doen, kunnen ons mailen."

Coöperatie Boerenmettoekomst i.o. is vastbesloten om een uitweg te vinden uit de mestproblematiek waarin de sector nu zit, zegt Rood. "We gaan niet zomaar iets doen. We willen ons houden aan wat wetenschappelijk onderbouwd is. Het is bewezen dat grasland zonder problemen te veroorzaken tot 350 kilo stikstof per hectare aan kan, en dan is het gek dat wij nu zo klem worden gezet. Als er echt een mestprobleem was, hadden ze kunstmest al lang verboden. Het is een eenzijdige stof, die heel veel gas vraagt om te maken en ook veel minder goed is voor de bodem dan drijfmest."
De coöperatie wil bij de uitrol van haar plannen ook het ministerie van LNV op de hoogte houden en werkt daarnaast aan een proefproces om het mestgebruik zoals zij dat wil, toegestaan te krijgen.

De landbouw loopt al langer te hoop tegen de beperking op het gebruik van dierlijke mest. Dit jaar des te meer door de extreem natte winter en tjokvol zittende opslagen.

Brusselse instemming
Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft dan wel een principe instemming van de Europese Commissie voor de inzet van meer dierlijke mest, maar die moet eerst worden bewerkt, wat een kostbaar proces is en de opzet van een infrastructuur daarvoor kost ook jaren tijd. 

De boeren achter 'Boerenmettoekomst' zeggen dat die tijd er niet is. Bovendien is wachten volgens hen niet nodig, omdat onderzoek van Herman de Boer van Wageningen UR heeft aangetoond dat dierlijke mest juist minder uitspoelingsgevoelig is dan steeds is aangenomen, en dus juist milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Arie arme tak. 10 April 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10908547/nieuwe-boerencooperatie-daagt-mestregelgeving-uit]Nieuwe boerencoöperatie daagt mestregelgeving uit[/url]
Eindelijk een gezamenlijke actie van uit de sector. Hoe het zal gaan staat nog langniet vast, dit is een begin. Doorgaan ,vasthouden en op de goede manier blijven beuken. Veel succes.
Abonnee
ex zlto 11 April 2024
Arie arme tak. schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10908547/nieuwe-boerencooperatie-daagt-mestregelgeving-uit]Nieuwe boerencoöperatie daagt mestregelgeving uit[/url]
Eindelijk een gezamenlijke actie van uit de sector. Hoe het zal gaan staat nog langniet vast, dit is een begin. Doorgaan ,vasthouden en op de goede manier blijven beuken. Veel succes.
typisch dat dit weer vanuit de boeren zelf moet komen, en dit niet bij de overleg/vergader/compromissen organsiatei ZLTO vandaan komt.

Of zijn die te druk met hun verlies uit rekenen bij vion?
Abonnee
Tijdbom 11 April 2024
Het is een loflijk streven dat van onderuit dit waarheid zou kunnen worden.
Er zijn enkele problemen die de boeren zullen dwars zitten.Iets waar een boer zich in verdiept,en uitspit tot op de bodem zullen de beleidsmakers nooit accepteren. Het is te simpel in de ogen van van de Wal ,Adema en noem maar op. Beste beleidsmakers: Geef het een kans en stimuleer het eens.ipv grote berekeningen maken.
Het volgende probleem is niet de mest,maar de dieraantallen. Als de mest nu op verantwoorde wijze verwerkt kan worden,waar ligt dan het probleem? Het probleem is dat daar geen dieren mee geruimd moeten worden.
Ze zien liever geen bedrijven met 250 dieren,maar liever 20 bedrijven met 10 dieren,met hoorns etc.
Ze willen van de koeien etc af,dus automatisch ook de boeren
Abonnee
jan 11 April 2024
snap ook niet dat FDF en LTO dinsdag niet naar Brussel gaan en Agractie en NMV wel, om te overleggen met de commissie
ga dan samen dan ga je namens Nederland bv

sukkels
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden