Shutterstock

Nieuws Mestfraude

KeurMest moet omgang met mest veranderen

14 September 2018 - 1 reactie

De gedragscode KeurMest moet een cultuuromslag in gang zetten. De betrokken partijen (LTO Nederland, de Producenten Organisatie Varkenshouderij, Cumela, Transport en Logistiek Nederland en Rabobank) hopen dat dit ervoor zorgt dat er straks anders met mest wordt omgegaan.

De gedragscode KeurMest werd op de AgroTechniek Holland gelanceerd. Het is de volgende stap in het actieplan 'Samen Werken in een Eerlijke Keten', om zodoende mestfraude aan te pakken. Door de code te ondertekenen geven de veehouders, eindgebruikers, transporteurs en loonwerkers aan volgens de regels van de code mest te produceren, transporteren, aanwenden of verwerken. "De ondertekening is vrijwillig, maar in de toekomst niet vrijblijvend."

Wat ging er mis?
Er gingen diverse zaken die mis met betrekking tot de mestfraude. Zo werd de mest alleen op papier getransporteerd en uiteindelijk uitgereden op eigen grond. Daarbij werd er meer mest verwerkt dan volgens de vergunning was toegestaan. Tevens werden de gehaltes in de mest op creatieve manieren aangepast. Dit laatste leverde ook extra geld op, omdat er meer vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO's) tot stand kwamen.

"De mestsector streeft naar een transparante keten, waarin alle schakels hun eigen verantwoordelijkheid nemen en aan een positief imago werken", aldus Claude van Dongen, portefeuillehouder Bodem- en Waterkwaliteit bij LTO Nederland in een persbericht. "Uiteindelijk gaat het erom hoe met mest wordt omgegaan."

Vertrouwen terugwinnen
Meedoen aan de code is mogelijk door deze te ondertekenen op KeurMest.nl. "Het voordeel hiervan is dat het meer zekerheid biedt, want de bedrijven die de code ondertekenen zeggen betrouwbaar te zijn." Cumela publiceerde al een overzicht van gangbare gehaltes in de mest, om zodoende meer houvast te geven aan degenen die betrokken zijn in de mesthandel.

Ook het laten monsteren van de mest door een externe partij is onderdeel van het tegengaan van mestfraude, maar juist dit onderdeel is een reden tot discussie. Zo is het nog steeds zo dat er verschillen zijn in de uitkomsten als verschillende bedrijven de monsters nemen.

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
f de rond 15 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10879948/keurmest-moet-omgang-met-mest-veranderen][/url]
zolang de monsteruitslagen van de laboratories nog zoveel afwijken en volgens nvwa onbetrouwbaar zijn lost dit niks op
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Dreiging van mestfraude maakt van mug een olifant

Opinie Wilfried Nielen

Dreiging van mestfraude maakt van mug een olifant

'Geschorst lid mestbedrijf is gevaar volksgezondheid'

Interview Mestfraude

'Geschorst lid mestbedrijf is gevaar volksgezondheid'

Mestfraude: wederom een zwarte dag

Opinie Wilfried Nielen

Mestfraude: wederom een zwarte dag

Invallen voor mestfraude in Nederland en België

Nieuws Mest

Invallen voor mestfraude in Nederland en België

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief