Column Alfred Jansen

Loont het bezitten van een schouwpad?

14 Februari 2014 - Alfred Jansen - 4 reacties

Recent bezocht ik een vergadering van het waterschap. Altijd interessant. Een belangrijk thema bij ons waterschap is het afstoten van onderhoudstaken aan watergangen. Het waterschap gaat minder sloten onderhouden en minder schouwen. Agrarische ondernemers en andere grondeigenaren moeten het onderhoud overnemen.

Bijkomend aspect is dat een aantal schouwpaden komt te vervallen. Het idee is om deze tegen kostprijs over te dragen aan de aanliggende grondeigenaar. Die krijgt daarmee ook de plicht om het onderhoud te verzorgen. Moet je daar echter blij mee zijn?

Laten we eens bekijken wat het schouwpad mag kosten. De meeste schouwpaden zijn anderhalve meter breed, gemeten vanaf de slootkant. Het talud en de slootbodem krijg je ook, maar dat heeft geen economische waarde. Per meter sloot kan je maximaal anderhalve m2 extra bewerken. De extra opbrengst stel ik gelijk aan de reguliere pachtwaarde (650 euro per hectare) en dat is afgerond 0,10 euro per meter sloot. De pachtwaarde vind ik een goede basis om de reële opbrengst te bepalen. De extra opbrengst van normale grond zal hoger liggen. Het gaat hier echter om de slootkant en die kan nooit optimaal worden benut. Vooral als het om bouwland gaat.

Het onderhoud van de sloot bestaat normaliter uit één keer per jaar maaien of klepelen van het talud en één keer per jaar korven. De kosten van het onderhoud heb ik gebaseerd op een studie van CLM en een onderzoek van de WUR. De kosten van het korven van de slootbodem en het versnipperen van het maaisel met een wallenfrees worden geraamd op 0,20 euro per meter. Dit is 0,10 euro per meter sloottalud/ schouwpad. De kosten van het klepelen zijn ongeveer 0,08 euro per meter sloot per keer klepelen. In totaal zijn de onderhoudskosten dan minstens 0,18 euro per meter. Indien het slootmaaisel moet worden afgevoerd, dan kost het flink meer. 

De kosten van het onderhoud zijn veel hoger dan de opbrengsten van het schouwpad. En dan hou ik nog geen rekening met het extern afvoeren van het slootmaaisel of regels die je kunnen verplichten de slootkant extensief te gebruiken. Het schouwpad vertegenwoordigt daarom een negatieve economische waarde. Het waterschap bespaart met deze maatregel onderhoudskosten, maar de agrarische ondernemers die het schouwpad overnemen worden economisch benadeeld. Daarom pleit ik ervoor dat het waterschap voldoende compensatie biedt, zodat er geen onevenredig nadeel ontstaat.    

Alfred Jansen
Directeur en rentmeester De Mediaan

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
4 reacties
b teunissen 14 Februari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/alfred-jansen/item/10844437/Loont-het-bezitten-van-een-schouwpad]Loont het bezitten van een schouwpad[/url]
m i is dit een eenzijdige benadering van het probleem
ook meer toeslagrechten ,meetellen voor vergroening en een eventuele verlaging van de ongebouwdbelasting spelen hierin mee
GLB 14 Februari 2014
indien je het pad volledig kunt laten meetellen voor je vergroenings eisen. Zou je kunnen redeneren dat je op je eigen grond niet de 5% hoeft te vergroenen en dus geen krimp van je areaal ontstaat. Indien dit mogelijk zal zijn dat heeft het pad zelfs een positieve waarde…...
Leonardo 14 Februari 2014
"Het onderhoud van de sloot bestaat normaliter uit één keer per jaar maaien of klepelen van het talud en één keer per jaar korven" ???? Jij bent nog veel erger dan de Waterschappen! Bij mij wordt 2 maal gemaaid en 2 keer gemaaikorfd en dat vind ik nog minsten 1 keer te weinig. Wil je goed ondehoud plegen moet je dat doen voordat de herrie in het zaad staat (dat is nu dus aan de orde) Veel schouwpaden dienen meerdere ingelanden en zouden in de geschetste situatie onevenredig bij een aangrenzende boer worden neergelegd. Dat is het ECHT ONREDELIJKE van wat hier geopperd wordt.
Arno 14 Februari 2014
Voor de toeslagrechten is er een totaalbedrag per jaar voor heel Nederland. Als er te veel wordt aangevraqagd, wordt iedereen nog meer gekort. Per saldo komen er niet meer geld, het wordt alleen anders verdeeld.

In de akkerbouw is er ook nog zoiets als de teeltvrije zone en nu kun je ook tot aan het schouwpad telen. Dus geen extra land voor de akkerbouwer.

Voor de 5% vergroening kun je ook ander land kopen, en dan rechte teeltstroken maken.

Als een schouwpad nu voor meerdere ingelanden wordt gebruikt, kun je het straks ook een vergoeding verlangen van de andere ingelanden die van jouw schouwpad gebruik maken.
G.Leeuwerik 17 Februari 2014
Als schouwpaden in de vergroening meetellen, vallen ze niet onder landbouwgrond, dus hoeven ze niet ten kosten gaan van het budget voor betalingsrechten. De oppervlakte, mits beleid dit invult, kan wel meetellen voor vergroening. Dit geeft akkerbouwers meer lucht mbt de 5% verplichting te vergroenen. Hierdoor hoeft er minder waardevolle landbouwgrond 'braak'te worden gelegd of anders vergroenend ingevuld worden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden