Agrifoto

Nieuws Vlees

NVWA strenger op medicijnresten in rundvlees

13 April 2022 - Klaas van der Horst

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wordt nog strenger bij de controle op (verboden) medicijnresten in rundvlees. Dit volgt uit een proef met een nieuwe detectiemethode. Daarmee kunnen ook beperkte overschrijdingen van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica worden aangetoond.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De overschrijdingen kwamen aan het licht in een onderzoeksproject, waarbij met biomarkers wordt gewerkt. Deze zouden ook breder kunnen worden ingezet. Hoewel er een minimaal risico is voor de volksgezondheid, handhaaft de NVWA strikt, zo laat zij weten. Om die reden wordt nog te achterhalen vlees van een tiental dieren met daarin te hoge hoeveelheden verboden antibiotica en andere medicijnen van de markt gehaald.

NVWA inspecteur controleert rundvlees

NVWA-controle aan de slachtlijn. 

Tijdens de proef met de nieuwe detectiemethode werden in totaal 240 monsters genomen. Daarbij bleken er bijna vijftig sporen te bevatten van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica. Bij de meeste gaat het om zeer lage doseringen, die verschillende oorzaken kunnen hebben. 

Zo is het mogelijk dat antibiotica aanwezig zijn in voer, waarin het van nature kan voorkomen. Ook eerder medicijngebruik kan een oorzaak zijn. Bij een aantal dieren is er een vermoeden van recente toediening. De aanwezigheid van de middelen is herleid naar een tiental dieren. Deze hadden ofwel een overschrijding van de maximale residu limiet (MRL) op pijnstillers en/of een positief monster op antibiotica, of een ontstekingsremmer die niet bij runderen gebruikt mag worden.

Tracering runderen gestart
Vanwege de verboden middelen heeft de NVWA opdracht gegeven om nog aanwezig vlees in de keten terug te halen. Dit is namelijk een overtreding van de Europese voedselveiligheidsregels. Het gaat om dieren die zijn geslacht in januari 2022. De producent is zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van zijn producten alsook voor het terughalen ervan. De NVWA zal daar op toezien. Tegelijk is de NVWA gisteren onderzoek gestart naar de herkomstbedrijven van de dieren, het transport en de verstrekte voedselketeninformatie.

De NVWA doet nader onderzoek en kijkt daarbij onder meer of er mogelijk sprake is van opzet. Dit gebeurt onder andere met inspecties bij de betrokken veehouders, handelaren en transporteurs. Dat onderzoek loopt.

Laatste prijsupdates
PAT index Vandaag € 43,85 DCA beursprijs 2.0 geslacht Eergisteren » DCA beursprijs 2.0 levend Eergisteren » VEZG Eergisteren » April contract Eergisteren » Innovator Reka Eergisteren » Fontane Belgapom Eergisteren »
Boerenbusiness Forum
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden