Shutterstock

Analyse Energie

Record groene energie noopt tot afschakelen

23 Mei 2023 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsprijs viel deze week lager uit dan voorgaande weken. Een combinatie van gunstige opbrengsten uit hernieuwbare bronnen drukken op het moment de groothandelsprijs van stroom. Op sommige moment werd zelfs zo’n grote hoeveelheden zonne- en windenergie opgewekt dat de bronnen werden afgeschakeld.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs was deze week relatief laag. Op geen enkel moment kwam de prijs op de EPEX boven de €100 uit. Op dinsdag 16 mei werd elektriciteit voor €77,84 verhandeld. De rest van de week fluctueerde de elektriciteitsprijs ongeveer tussen de €75 en €90. Tot zondag 21 mei, toen de elektriciteitsprijs het laagste punt van de week bereikte bij €23,48. Op maandag 22 oktober stond de elektriciteitsprijs op het hoogste niveau van de week, bij een stand van €88,48.

Het zonnige weer drukt de elektriciteitsprijs stevig. Vorige week werd maar liefst 33,9% van alle energie door zonnecollectoren opgewekt. Inmiddels is de tijd van het jaar aangebroken waarin zon het stokje van wind overneemt als belangrijkste groene bron. Inmiddels wordt er namelijk bijna twee keer zo veel zonne-energie opgewekt als windenergie. Ongeveer 17,5% van alle elektriciteit was afkomstig van windturbines. Inclusief biomassa nam hernieuwbare elektriciteit 60% van het Nederlandse elektriciteitsaanbod voor zijn rekening.

Het vermogen uit groene bronnen was zelfs zo hoog dat zonne- en windenergie op land zaterdag zelfs werden afgeschakeld. De afschakeling is het gevolg van een recordopbrengst van 125 miljoen kWh aan zonnestroom, om en nabij de 40% van de Nederlandse elektriciteitsvraag. Martien Visser van de Nederlandse Gasunie meldt op Twitter dat op de top op zaterdag 160% van de Nederlandse stroomvraag door zon en wind werd opgewekt. Door afschakeling was dit feitelijk echter 125%. De overproductie leidde tot maar liefst zeven uren met een negatieve elektriciteitsprijs.

Grondstofprijzen flink aan het dalen
Daarnaast lijken steeds lagere grondstofprijzen de elektriciteitsprijs steeds verder naar beneden te drukken. Aan de daling van de gasprijs, die op het moment verantwoordelijk is voor een kleine 30% van de elektriciteitsproductie, lijkt maar geen einde te komen. De gasprijs staat op het moment op het laagste punt in bijna twee jaar tijd. Inmiddels is de gasprijs twee keer door de grens van €30 gezakt. Op het moment ligt notering van de TTF rond de €29,54 per megawattuur.

Ook de prijs op de kolenmarkt maakte een stevige stap naar beneden. Begin april lag de prijs van New Castle Coal rond de $200 per ton. Omdat de Chinese industrie minder presteert dan verwacht is er een duidelijke min op de kolenmarkt. Inmiddels is de prijs met bijna 20% gedaald door net boven de $160 per ton. De invloed van de daling is beperkt, want door de lage gasprijs worden de kolencentrales slechts op 25% van hun capaciteit benut. Daarmee wordt ongeveer 3,5% van de Nederlandse stroom door kolencentrales opgewekt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden