Shutterstock

Analyse Energie

Daling gasprijs zet onverminderd door

31 Mei 2023 - Matthijs Bremer

De bodem van de gasprijs lijkt nog altijd niet in zicht. Door een Brussels plan voor extra besparingen en de zwakke Europese economie zakte de prijs op de TTF tot onder de €25. Daarnaast lijkt China voor Turkmenistan boven Rusland te kiezen als belangrijkste gasleverancier.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nog geen twee weken geleden leek overal de vlag uit te gaan toen de gasprijs voor het eerst in anderhalf jaar tijd onder de €30 uitkwam, maar nog altijd zet de daling van de gasprijs door. Inmiddels staat de notering op de TTF zelfs onder de €25. Op woensdag 24 mei noteerde de TTF €27,79. Tot 26 mei daalde de gasprijs. Op die dag werd gas voor €24,52 verhandeld. Daarna maakte de gasprijs een lichte stijging door. Op dinsdag 30 mei was de gasprijs €24,75.

Deze week zorgde een scherpe focus van de Europese Unie op besparingen voor een verdere daling op de gasmarkt. Donderdag 25 mei kondigde de Eurocommissaris van energie Kadri Simson een plan aan om 60 miljard kubieke meters (CBM) te besparen. Het plan moet Europa minder kwetsbaar maken bij een volledig afkoppeling van de Russische exporten. De commissie benadrukt namelijk dat een dergelijke besparing groter zou zijn dan de huidige importen vanuit het land.

Ook zorgt de lage vraag van de Europese industrie voor een dalende gasprijs. Dat is niet alleen het gevolg van de afschakeling door de hoge gasprijzen van 2022, maar ook van de kwakkelende Europese Economie. Volgens het CBS kromp de Nederlandse economie bijvoorbeeld met 0,7%. In Duitsland is inmiddels zelfs sprake van een recessie. De Duitse economie kromp dit kwartaal met 0,3%, en in het laatste kwartaal was al sprake van een min van 0,5%. Volgens analisten blijft een grotere industriële vraag door de zwakke economie, ondanks de lagere gasprijs, uit.

China kiest voor Turkmenistan
Daarnaast heeft China een grote stap gezet in de bouw van de centraal Aziatische pijplijn vanuit Turkmenistan. De bouw van de pijplijn is inmiddels tien jaar aan de gang, maar contracten voor de toelevering bleven ongetekend. Daarin kwam deze week echter verandering. Daarmee lijkt de importen vanuit het centraal Aziatische land volgens analisten te verkiezen boven de import uit Rusland.

Rusland dringt er sterk op aan om de Siberië 2 pijplijn op het Chinese gasnetwerk aan te sluiten. Op deze manier hoopt Rusland van het gas dat Europa niet meer importeert op de Chinese markt af te zetten. China lijkt nog niet direct toe te happen. Volgens analisten lijkt het erop dat China het Russische aanbod vooral heeft gebruikt om gunstige termijncontracten in Turkmenistan af te dwingen. China importeert al behoorlijk wat gas uit Turkmenistan en betaalt daarvoor op het moment 30% meer dan voor gas dat via de Siberiëlijn naar het oosten vloeit.  

Rusland had gehoopt dat China de deal met Turkmenistan onder het mom van 'de onbeperkte vriendschap' van beide landen achterwegen zou laten en volledig zou inzetten op Russisch gas. Tot nu toe lijkt Rusland bot te vangen, al valt het ook niet uit te sluiten dat China ook een deal met Rusland sluit. Dit stelt China namelijk in staat om beide landen ook op de lange termijn tegen elkaar uit te blijven spelen. Toch is het nog geen zekerheid. China heeft namelijk zelf ook nog veel onontgonnen gasvelden. Om in een nieuwe lijn te importeren, moeten de internationale gasprijzen laag genoeg zijn om goedkoper te zijn dan de exploitatie in eigen land. Daarnaast moet het prijsversverschil tussen gas uit Turkmenistan en Rusland regelmatig voldoende oplopen om een dergelijke investering rendabel te maken.

Voor Europa zou het extra aanbod op de Chinese markt wel eens goed nieuws kunnen zijn. Als China meer goedkoop gas via pijplijnen importeert, zou de Chinese afhankelijkheid van LNG wel eens kunnen dalen. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) is een grote LNG-vraag van de Chinese industrie het grootste risico voor de Europese gasmarkt. Europa koopt nog altijd veel LNG in op de dagmarkt en door bij grote vraag uit het Aziatische land zouden de prijzen wel eens wereldwijd kunnen stijgen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox