Column Berdine Sweep

Ureum hype in mengvoer kan de plank mis slaan

14 September 2015 - Berdine Sweep - 1 reactie

Op steeds meer melkveebedrijven kom ik mengvoeders en rantsoenen tegen waar ureum in is verwerkt. Het lijkt wel een hype te zijn. Meestal is dat als het een goedkoper alternatief is voor eiwit en als er meer aan kan worden verdiend.

Ureum is een afvalstof uit de omzetting van eiwit uit het rantsoen, die de koe uitscheidt via de melk en urine. Ureum wordt in de lever gemaakt als er een overmaat aan eiwit of aminozuren wordt gevoerd. Wel heeft een koe een bepaalde hoeveelheid ureum nodig voor snelle fermentatie in de pens, maar in de meeste gevallen kan de koe hier zelf voor zorgen omdat zij ureum kan recyclen. Er zal dus altijd een bepaalde hoeveelheid ureum worden uitgescheiden.

Wanneer ureum wordt geadviseerd, vraag dan eerst of dat echt wel nodig is

Ureum wordt ook gebruikt in het mengvoer. Het is een goedkoop voedermiddel en wordt redelijk vaak gebruikt,  onder andere om het eiwitgehalte in voer te verhogen. Een kleine hoeveelheid ureum in mengvoer kan zomaar voor een paar procent berekend ruw eiwit zorgen. Maar het is helemaal geen eiwit. Ureum komt binnen één tot anderhalf uur na het voeren vrij. Dit 'snelle eiwit' heeft dus ook snelle energie nodig om goed te kunnen worden gebruikt door de koe. Daarom is het maar de vraag of uw rantsoen ureum nodig heeft. En of het goed kan worden gebruikt door uw koeien.

Weet u hoeveel ureum in uw mengvoer zit? Heeft uw koe dit wel nodig? Bij rantsoenen met 50 procent gras is ureum helemaal niet nodig. Ureum is dan alleen maar belastend voor de lever en kost de koe alleen maar energie om de ureum te verwerken.

Ook worden in sommige mengvoeders voor jongvee ureum gebruikt. Jonge kalveren tot zes maanden moeten nog een pens en pensflora ontwikkelen. Ze kunnen dus niets met snelle voedermiddelen zoals ureum. Snelle voedermiddelen moeten bij jonge kalveren dus worden vermeden. Dus ook ureum is voor deze jonge dieren uit den boze.

Wees kritisch op het gebruik van ureum en kijk goed of het echt wel nodig is. Check eventueel de laadbon van uw mengvoer om te zien of er ureum in is verwerkt. Wanneer ureum wordt geadviseerd, vraag dan eerst of dat echt wel nodig is. En zo ja, meng het dan alleen in uw rantsoen voor het voerhek en laat het nooit in de brok persen. Zo krijgt de gedurende de dag kleine hoeveelheden ureum te verwerken

Berdine Sweep
Praktijkdeskundige duurzaamheidsanalyses Valacon-Dairy

Berdine Sweep

Praktijkdeskundige duurzaamheidsanalyses Valacon-Dairy
Reacties
1 reactie
Jaap 16 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/berdine-sweep/column/10865723/Ureum-hype-in-mengvoer-kan-de-plank-mis-slaan]Ureum hype in mengvoer kan de plank mis slaan[/url]
Hoog ureum in de melk is iets wat je niet moet hebben. Het is een afbraakproduct wat de lever erg aantast. Ook moet je meer mest afzetten omdat een koe dan meer stikstof produceert volgens de tabel. Dit kan dus financieel met de huidige mestafzetkosten absoluut niet uit!

DENK GOED NA VOORDAT JE ZOIETS GAAT DOEN!
tonny 19 September 2015
Kijk maar eens goed op de afleverbon.Tegenwoordig wordt ureum voederureum genoemd om de zaak te verdoezelen
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden