Shutterstock

Opinie Jaap Majoor

Niet alles kan, geldt vooral voor de consument

16 September 2021 - Boerenbusiness - 1 reactie

Onlangs las ik in het vakblad de Boerderij over de toekomst van de landbouw. Zij gaan ervan uit dat er in 2023 een nieuw kabinet komt met een langetermijnvisie. Dat zou heel mooi zijn. Gezien de grote tegenstelling tussen links en rechts, zal dit niet eenvoudig zijn en dan zeker geen langetermijnvisie.

Onlangs was er een bijeenkomst, georganiseerd door Farmers Defence Force. Alle media en politici uit Den Haag waren hiervoor uitgenodigd. Er waren namelijk 3 geleerden, Frank Mitloehner, Peter Ballerstedt en Aalt Dijkhuizen, uitgenodigd om uitleg te geven over de oplossing voor het stikstof- en CO2-probleem. Tot mijn verbazing waren daar slechts 2 parlementsleden, Caroline van der Plas en Nynke Koopmans, en een afgevaardigde uit Brussel van Annie Schreijer. Verder waren er alleen een paar landbouwvakbladen om te luisteren naar de oplossingen voor ons klimaatprobleem. Is dit op zijn zachtst gezegd niet opmerkelijk? Je zou op zijn minst verwachten dat de politici uit Den Haag massaal komen luisteren naar de oplossing voor hun problemen. Het was van deze hoog aangeschreven wetenschappers een zeer boeiende en duidelijke uitleg over hoe deze problemen zijn op te lossen. In het onlangs verschenen rapport van het IPCC wordt het gelijk van bovengenoemde geleerden bevestigd. De overheid zal er serieus naar moeten luisteren.

In de toekomstverwachting van Boerderij staat ook dat door de precisiebemesting alle meststoffen voor 100% benut zullen worden. Dit gaat zeker gebeuren. De opbrengsten zullen eerst omhoog gaan. Alleen wordt er niet bij stilgestaan, dat de meststoffen, om de gewassen te laten groeien, opraken. Stikstof kan met klavers vastgelegd worden uit de lucht, maar kali en fosfaat niet. Deze meststoffen zullen op raken, ook wanneer de benutting door de precisie landbouw 100% is. Het grote probleem is, dat de boer zijn producten levert aan de consument en zo voert de boer meststoffen (kali, fosfaat en stikstof), die in zijn producten zitten, af. Wij consumenten leveren deze meststoffen niet terug aan de boer. Dus ondanks de 100% benutting door de precisiebemesting zullen de opbrengsten door de verspilling van de consument dalen.

Wereldbevolking groeit naar 9 miljard
Het vooruitzicht is dat de wereldbevolking nog zal toenemen tot 9 miljard mensen. Voor al deze nieuwe bewoners zal meer grond nodig zijn voor woningbouw en verkeer. Verder zullen door de klimaatopwarming steeds meer gebieden niet meer geschikt zijn voor landbouw. Ook zal er een steeds grotere behoefte zijn aan grondstoffen. Alleen waar haal je die vandaan? Uit de grond halen kan niet oneindig doorgaan. Die zullen opraken en vervangen moeten worden voor grondstoffen die de aarde telkens weer opnieuw aan ons geeft. Dit kan alleen maar door de landbouw opgelost worden. Immers, deze landbouwproducten groeien elk jaar opnieuw.

Consument is niet snel tevreden
Vervolgens willen wij ook nog de landbouwgrond claimen voor natuur. Wij consumenten, met de politiek voorop en de media in haar kielzog, geven de landbouw de schuld van de milieuproblemen. De commissie Remkes zegt tegen de landbouw: NIET ALLES KAN. Hij zegt dit alleen tegen de verkeerde groep mensen. Hij moet dit tegen de consument zeggen. De consument heeft een heel vervelende eigenschap: hij is zelden of nooit tevreden. Eerst 1 keer per jaar met het vliegtuig op vakantie, vervolgens 2 keer, dan 3 keer en ga zo maar door. Nu gaat hij zelfs even een weekendje shoppen in Spanje. Kijk eens wat een verspilling van grondstoffen. Een vliegtuig van Schiphol naar Amerika gebruikt meer dan 100.00 liter kerosine. Wij willen steeds meer producten. Er wordt niet gekeken naar de gevolgen. Er wordt geproduceerd zonder te kijken of het product 100% afbreekbaar is door de natuur, zodat de afvalbergen steeds groter worden en de vervuiling van onze aarde maar toeneemt.

Nee mensen NIET ALLES KAN, en vergeet niet de spreuk: het hebben van de zaak is het einde van het vermaak. Als ik dit zo op een rijtje zet, kan ik alleen maar concluderen dat de overheid juist de boeren moet koesteren in plaats van verdrijven.

Pas als de mens zelf zijn eigen kringloop sluitend maakt en de wijze woorden van Remkes NIET ALLES KAN in acht neemt, wereldwijd gezamenlijk naar oplossingen zoekt en alleen maar producten maakt die 100 % terug aan de natuur zijn te geven, zal de klimaatopwarming onder controle komen.

Op korte termijn moeten alle boeren de koppen bij elkaar steken om als één front de wispelturige overheid aan te kunnen. Wanneer de boeren dit niet doen, zullen zij het onderspit delven met alle gevolgen voor de maatschappij van dien.

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.

Meer over

Jaap Majoor
Reacties
1 reactie
Abonnee
Kjol 16 September 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10894178/niet-alles-kan-geldt-vooral-voor-de-consument]Niet alles kan, geldt vooral voor de consument[/url]
Helaas is de consument de kiezer, de politiek gaat zijn kiezer zeker niet voor het blok zetten.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Jaap Majoor

Wordt er wel met de boeren gesproken?

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox