Blog: Clarisse vd Woude

Wat maakt het uit als er soorten verdwijnen?

1 Juni 2017 - Clarisse van der Woude - 1 reactie

Toen ik tijdens de droge periode eind mei met een akkerbouwer een ronde maakte voor een check up van de gewassen, wees hij mij bij het passeren van een vaart op een zwanenpaar en een broedende meerkoet. Een gewone boer die tijdens zijn werk oog heeft voor de natuur. Zoals vele collega’s met hem.

Een week eerder; zit ik op een boot met mijn gezin, die mij en andere burgers naar het IJsseloog brengt. Baggerdepot IJsseloog is 20 jaar geleden in het Ketelmeer bij de monding van de IJssel aangelegd om vervuild slib in op te slaan. De begeleider vraagt via de omroepinstallatie of er journalisten aan boord zijn. Ik zeg niets. Ik ben er niet voor mijn werk, maar ik zie het als een leuk gezinsuitje waarvan er één altijd eens op het eiland heeft willen rondkijken. Niemand reageert op de vraag. 'Mooi', zegt de begeleider.

Beheerder Rijkswaterstaat wil op deze dag burgers laten zien wat er op het eiland in de vorm van een oog gebeurt en hoe de natuur zich heeft ontwikkeld. Die is best bijzonder, want alle planten en dieren zijn spontaan opgekomen: beverburchten, visarenden, brasems, zeearenden, reeën, ijsvogels, koekoeken en spechten. Sommige soorten komen verder nergens in ons land voor. Gezien de jonge leeftijd van onze kinderen volgen wij niet de technische wandeling, maar de natuurwandeling met gids van een natuurorganisatie.

Wie krijgt de schuld van de achteruitgang van de weidevogels?

Vossenstreken
De natuurvorser vertelt over de vogeltellingen: 'Enkele jaren geleden broedden er vele weidevogels op IJsseloog, maar toen kwam er een winter waarin het Ketelmeer aan de kant van de Noordoostpolder dichtvroor. Vossen en andere dieren staken over naar het kunstmatige eiland. Sindsdien is het afgelopen met de weidevogels. Ook de meeuwenkolonies zijn verdwenen en er broeden ook geen ganzen meer op IJsseloog. Soorten komen en gaan', concludeert hij neutraal.

Ik stond perplex. Blijkbaar is het helemaal niet erg als er soorten uit natuurgebieden verdwijnen! Maar wie krijgt de schuld van de achteruitgang van het aantal weidevogels? Juist ja, de boer. Terwijl deze vaak juist zijn best doet om nesten te verplaatsen of vrijwilligers op zijn land toe te laten om dat klusje te klaren. Ook weet hij als geen ander dat het in ons land wemelt van de vossen en andere predatoren. Daarbij is het opslokken van 10 duizenden hectares landbouwgrond door stad en natuur ook een reden voor de daling van bepaalden soorten. Mooi dat er onverhoopt toch een journalist op de boot zat, die deze vossenstreken kan optekenen.

IJsseloog 20 mei 2017

Clarisse van der Woude

Expert akkerbouw boerenbusiness.nl

Meer over

natuurcolumn
Reacties
1 reactie
Karin 1 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10874701/wat-maakt-het-uit-als-er-soorten-verdwijnen][/url]
Goed verhaal. Ik zou zeggen ga er mee de boer op in de landelijke media. Is zowel goed voor jouw journalistieke carrière als voor de boeren die volledig de schuld krijgen van het verdwijnen van de weidevogels!!
jan 5 Juni 2017
Zo zit ik in oost Nederland op een strenge winter te wachten, zodat hier de reigers eens gedecimeerd worden. i.p.v. de jonge weide vogels.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden