Column Edin Mujagic

Exit euro en welkom terug gulden?

9 April 2014 - Edin Mujagic - 3 reacties

"Buiten de EU is Nederland weer in staat om de economische en monetaire politiek af te stemmen op onze eigen noden." Zo begint punt 6 van het verkiezingsprogramma van de PVV voor de Europese verkiezingen 2014. Het was het woord "weer" waarover ik als monetair econoom en liefhebber van (monetaire) geschiedenis viel.

In zijn bestaan was de gulden bijna altijd ergens aan gekoppeld: goud, zilver, dollar of de Duitse mark. Daardoor voerde Nederland slechts sporadisch in de afgelopen eeuwen een (semi)autonoom monetair beleid. En telkens wanneer dat gebeurde, waren de gevolgen desastreus: de gulden zakte fors in waarde tegenover de voor Nederland belangrijke Duitse mark en de Nederlanders kregen de rekening gepresenteerd in de vorm van hoge inflatie.

Het is natuurlijk mogelijk dat Nederland nu wél succesvol zou zijn. Maar…sinds begin jaren tachtig hebben we de gulden vastgeklonken aan de munt van onze belangrijkste handelspartner, de Duitse mark. Onze kleine economie had dat in een wereld die snel globaliseerde, nodig. Die koppeling betekende in feite dat de Duitse centrale bank onze rente en de koers van de gulden bepaalde. Onze monetaire soevereiniteit duurde een kwartiertje, zoals Wim Duisenberg, een ex-president van De Nederlandsche Bank, ooit zei.

Monetair beleid "op onze eigen noden" afstemmen betekent dus voor Nederland onvermijdelijk de gulden koppelen aan de Duitse munt. Maar als Nederland de euro afschaft terwijl de rest ermee doorgaat, en die kans is zeer groot aangezien Duitsland luid en duidelijk laat weten én merken de euro te willen redden, zou de euro de Duitse munt zijn. De gulden zou dus vastgeklonken worden aan de munt die we net het land uitgegooid hebben. De Nederlandse monetaire soevereiniteit neemt daarmee toe…van 0 naar maximaal 15 minuten, zo niet minder.

Elk euroland en elke politieke partij heeft het volste recht ervoor te pleiten uit de euro te stappen en terug te keren naar zijn oude munt. Echter, als hét argument daarvoor is dat Nederland weer een eigen monetair beleid kan voeren, dan is het goed te weten dat Nederland dat in het verleden slechts sporadisch deed én daar slechte ervaringen mee heeft. PVV, haal het woordje "weer" uit het zesde punt van het verkiezingsprogramma weg, want nu is het argument simpelweg onjuist.

Edin Mujagic*?
Monetair econoom en DCA analist rentemarkt

*Deze column van Edin schrijft hij voor de krant Metro. Deze verscheen op 4 april 2014.

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Edin Mujagic
Reacties
3 reacties
Sorteerder/Exporteerder 9 April 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/edin-mujagic/item/10848175/Exit-euro-en-welkom-terug-gulden]Exit euro en welkom terug gulden[/url]
In die tijd was de gulden inderdaad gekoppeld aan de D mark en die was de leidraad voor ons monetaire stelsel.
Nu is echter de vraag of we onze munt en waarde van bezittingen vast moeten hangen aan het Europese monetaire beleid.
Wat vroeger gebeurde door geld bij te drukken vindt nu plaats door leningen uit te geven aan andere noodruftige landen waarbij rentes en alles gehanteerd wordt maar eigenlijk in feite alleen schuld in een cirkeltje wordt rond gedragen, en eigenlijk in feite in een record tempo geld wordt gemaakt.
Dit kan alleen leiden tot een gigantische inflatie, die vroeger of later moet komen.
Als de inflatie echter stijgt zal de rente ook moeten stijgen, en dat zal een extra schuldenlast gaan veroorzaken bij de al zwaar gefinancierde landen zoals Spanje, Portugal, Italie, Griekenland en andere landen.
Als er dan weer geld bij gedrukt moet worden om alleen de rentelast al te betalen dan is het einde zoek, en een monster inflatie zal het gevolg zijn.
Op dit moment doen de centrale banken net of de goudstandaard niet meer bestaat, maar wanneer die ballon wordt door geprikt is de stuw doorbroken, en zal de geldontwaarding zo enorm zijn dat die Argentijnse en Brasiliaanse proporties uit het verleden aan gaat nemen.
Als op en overslag landje aan de kust zijn we dan misschien het best met een eigen munt, en een eigen economie, omdat we dan pas echt bij het groot kapitaal in Europa gaan horen door onze solide munt.
En ter afsluiting: het verhaal dat de PVV klanten gaat kosten in de Islamitische landen is bullshit, de Moslim koopt waar hij de beste kwaliteit voor de scherpste prijs kan kopen, en Politiek intereseerd hem dan niet zo veel.
In Rusland is de discriminatie vele malen erger dan hier, maar Pakistan, en Egypte verkopen hun spullen er graag aan, en vise versa.
Toon 10 April 2014
Als we vroeger de gulden moesten koppelen aan de mark dan zal het tegenwoordig dubbel zo hard nodig zijn met de globalisering vrees ik. Ben anti-euro maar gulden lijkt me inderdaad geen alternatief. Jammer, was goed geld.
Bas 18 April 2014
De pvv heeft niet begrepen dat nederland alleen maar drijft op het aardgas,kwa financiering zonder aardgas horen we ook in het rijtje spanje portugal italie e.d
realist 19 April 2014
klets gewoon lekker verder joh, dan gaat het in ieder geval nergens over.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden