Column Edwin Burgers

Tenen afhakken van sterke agrarische sector

1 Februari 2013 - Edwin Burgers - 13 reacties

Voor onze nieuwe staatssecretaris Sharon Dijksma en diverse andere politici en “hoogwaardigheidbekleders” was het de afgelopen week goed sier maken met de agrarische sector. Vol trots riep de bewindsvrouw op de Grüne Woche in Berlijn dat de agrarische export uit Nederland het afgelopen jaar met 4,5 procent is gegroeid tot 75,4 miljard euro.

Het is echter niet bepaald politiek Den Haag die in haar doen en laten overloopt van waardering voor de agrarische sector. Ga maar na: we zijn het op twee na grootste land wat agrarische export betreft en de agrarische sector staat garant voor 10 procent van de werkgelegenheid in Nederland. En dan hebben we nog niets eens een minister, maar mogen we het doen met een staatssecretaris zonder aangetoonde kennis, kunde en een netwerk in de sector.

Bovendien blijft Den Haag doorgaan met het afbreken van de succesfactoren achter de groei van de Nederlandse agribusiness. Want je kan veel zeggen van de productschappen, maar als vertegenwoordiger van een hele branche hebben zij zeker bijdragen aan het collectief succes agrarisch Nederland.

Reorganiseren, minder bureaucratisch maken en aanpassen aan de moderne tijd oké, maar om de productschappen met een door de VVD aangeschafte sloopkogel af te schaffen gaat veel te ver. Het is het kind met het badwater weggooien. Verbazingwekkend daarbij is dat het oorverdovend stil blijft in de sector na het besluit. Kennelijk wordt het schrappen van de productschappen zonder veel morren geaccepteerd. Wellicht alleen kijkend naar de heffing die niet meer hoeft te worden betaald, maar of iedereen de gevolgen echt kan overzien vraag ik me af.

Want op welke wijze ga je in de toekomst als sector een krachtig signaal afgeven in politiek Den Haag. Het is niet voor niets dat de agrarische lobby op het Binnenhof sterk aan kracht heeft ingeboet sinds de discussie over het nut en noodzaak van de productschappen in gang is gezet.

Daarmee staat agrarisch Nederland politiek zeer zwak. Ik zie nog nergens concreet dat door de LTO’s, de agribusiness en de vakbonden nieuwe collectieven worden gesmeed ter vervanging van de productschappen. Wordt het ieder voor zich, dan lacht politiek Den Haag in zijn vuisje. Niets is makkelijk dan diverse groeperingen tegen elkaar uit te spelen om je doelen te bereiken.

Kortom, de agrarische sector lijkt verworven tot het ondergeschoven kindje in Den Haag.  Wel trots en er goede sier met je dansende dochter maken, maar intussen wel twee tenen afhakken. Wie zorgt dat de Nederlandse agrarische sector blijft swingen?

Edwin Burgers
Directeur van DCA Groep

Edwin Burgers

Edwin Burgers is directeur van DCA Group, wat zich richt op market consultancy en risicomanagement voor agrarisch ondernemers en de agribusiness. Hij is tevens regelmatig te zien in de marktupdate over de aardappelmarkt.
Reacties
13 reacties
schoenmakers1 1 Februari 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/edwin-burgers/item/10819632/Tenen-afhakken-van-sterke-agrarische-sector]Tenen afhakken van sterke agrarische sector[/url]
wat hebben de productschappen gedaan voor onze rode diesel en de nertsen het afgelopen jaar?
voor mijn hebben die geen toegevoegde waarde
nn 1 Februari 2013
als de prijs van een agrarisch product naar beneden gepraat kan worden staat er altijd PA bij. De liefde is dan uiteindelijk wederzijds.
Leonardo 1 Februari 2013
De productschappen hebben de vraag naar hun bestaansrecht altijd zelf mogen beantwoorden. Verder ben ik van mening dat haar juridische taken bij de overheid thuishoren. Ben niet overtuigd van de bijdragen welke de productschappen zichzelf toerekenen. Laat mij maar op mijn eigen Eurotjes passen.
mathieu 1 Februari 2013
politici leven al jaren in hun eigen werkelijkheid, daar valt weinig tegen te doen. of productschappen nog bestaansrecht hebben kan ik moeilijk beoordelen. vast staat dat onze standsorganisaties al jaren bitter weinig doen voor de sector. laten we ons daar eens druk over maken en zorgen dat er weer boeren bestuurders komen die geen deel uit maken van de ons kent ons cultuur. laten we beginnen met het hoofdkantoor van lto uit den haag weg te halen.
R vd Berg 1 Februari 2013
Uit de reactie's merk ik op dat er verschillende mensen zijn die de productschappen graag uitrijden met de strontkar.....ik ben bang dat we diezelfde productschappen in de toekomst wel terug willen halen met de gouden koets! ondanks dat er best veel te verbeteren viel....maar ook dat heeft de sector aan zichzelf te wijten!!! een sector krijgt het bestuur dat het verdient.
Jan Douma 1 Februari 2013
Edwin, uit mijn hart gegrepen. Ongelooflijk wat hier gebeurd.
Roorda 2 Februari 2013
PB schappen ja of nee dat weet ik zo niet wel dat de politiek de agri markt niet erkent als mede trekker vd economie feit dat ze een bollettje als staatssecretaris het buitenland insturen.
w.j.mekking 2 Februari 2013
Doorgaan,verwerkende industrie is in NL.zeer goed .
Importeren van melk etc.uit andere delen van eu. met name polen en baltic states.
hans 2 Februari 2013
je ben een echte MEKKING
bolletje 3 Februari 2013
Roorda schreef:
PB schappen ja of nee dat weet ik zo niet wel dat de politiek de agri markt niet erkent als mede trekker vd economie feit dat ze een bollettje als staatssecretaris het buitenland insturen.

In magere tijden moet je vet op de botten kweken toch?
Leen 13 Februari 2013
Kritiek op productschappen wordt hier niet geduld? Is dat vrijheid van meningsuiting hr Burgers? Dan ben je je lezers niet waard!
Rikkert 13 Februari 2013
Wat bedoel je Leen? Burgers vertelt toch ook wat ie er zelf van vindt? Mogen wij hier ook doen. We hebben niks meer te vertellen in den haag en als jij dat prima vindt even goede vrienden. Ik vind het jammer dat alle agrarische krachten verdampen, terwijl groene en dierenpartijen steeds sterker worden. Waar wij erg goed in zijn, is het met elkaar oneens zijn.
Jan W. 16 Februari 2013
Niet alleen het kind en het water zijn weggegooid. Als ik de analogie maak met de gezondheidzorg zijn we nu de academische ziekenhuizen voor de sector aan het sluiten. En maar roepen Nederland kennisland...

Wie gaat een tegengeluid organiseren?
SWAGBOER030 28 Mei 2013
moer
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden