Shutterstock

Opinie Eric de Lijster

Bezetting Boxtel vrijbrief voor meer stalterreur

14 Mei 2019 - Eric de Lijster - 15 reacties

Daar waar in de sector lang voor werd gevreesd, is maandag 13 mei gebeurd: dierenextremisten bezetten ruim 10 uur lang een varkensstal in Boxtel. Zo lang stond de overheid dat overigens ook toe. Kortom: ook 'prime time' volop aandacht in de media voor deze illegale actie. Daarmee hebben de extremisten, zo is de wrange conclusie, precies het doel bereikt dat ze voor ogen hadden.

De Telegraaf kopte zaterdag 11 mei groot op de voorpagina 'Boer vogelvrij'. Maandag 13 mei bleek geen woord gelogen. Zo'n 125 dierenactivisten, met smartphones gewapend, opeengepropt in een varkensstal met daardoor gestreste varkens en biggen, is immers niet bepaald het toonbeeld van dierenliefde. Nu was het knuffelen van de varkens en biggen ook niet het doel van de extremisten.

Alles aan deze bezetting was gefocust op media-aandacht. En die hebben ze ook volop gekregen. De foto's die door de dierenextremisten in de stal zijn gemaakt, zijn massaal op de bekende landelijke nieuwssites in Nederland te vinden, met voor hen als doel natuurlijk 'kijkcijfers scoren'. Het is opvallend en bizar dat inbrekers zo gemakkelijk zo'n groot podium mogen krijgen voor hun propaganda.

Explosie op Twitter
Dat de dierenextremisten met hun daad ook de vleesetende Nederlander heeft geactiveerd, maakt de explosie op Twitter duidelijk. De inbraak werd onder de hashtag #Boxtel massaal afgekeurd. Niet dat dit de extremisten afschrikt, zo maakt een treffende tweet wel duidelijk: "Het is interessant hoeveel mensen ineens voor de vleesindustrie blijken te zijn. Dat maakt de actie des te zinvoller. Anders verandert er nooit wat."

Het weinig doortastende optreden van de politie is voor extremisten een vrijbrief om dit soort acties in de toekomst te herhalen. Nu kennen we de 'ins-and-outs' van die operatie natuurlijk niet, maar je kan je voorstellen dat hardhandig optreden het welzijn van de varkens en biggen in gevaar brengt. De angst voor escalatie was nu veel groter dan het stellen van een voorbeeld, met als effect dat de extremisten op het oog met fluwelen handschoentjes zijn behandeld. Het schreeuwt om een protocol om in dit soort situaties effectief en doortastend te handelen.

In andere woorden: 10 uur iemands eigendom bezetten en varkens in de stress jagen, waarna je keurig met een bus wordt afgevoerd en bij het tonen van je identificatiebewijs naar huis mag. Dat heeft niet bepaald een afschrikkende werking. De mogelijke (taak)straf die volgt, ook niet. Te meer omdat er veel buitenlanders onder de extremisten zitten en die zijn ongetwijfeld letterlijk gevlogen. Hun smartphone (met alle foto's en video's) hebben ze vast mogen houden.

Voeding publieke debat
Dat maakt de bezetting ook zo wrang voor de Nederlandse veehouder, die zich op geen enkele wijze door de overheid beschermd voelt tegen deze terreuracties op het boerenerf. Boxtel is voor de extremisten alleen maar een bevestiging dat deze wijze van actievoeren loont en rijkelijk voeding biedt aan het publieke debat. Bovendien worden zij van hoger hand ook ondersteund en aangemoedigd door onder andere de Partij voor de Dieren.

De agrarisch ondernemers die hun collega wilden steunen en daarom als tegenprotest naar Boxtel kwamen, wisten zich (al hadden ze van de auto's van extremisten moeten afblijven) te beheersen en dit is prijzenswaardig. Maar, er moet gevreesd worden dat in voorkomende gevallen, met Boxtel als voorbeeld, de drang om eigen rechter wel te spelen steeds groter wordt. 

Dat maakt de status quo uitzichtloos, want boeren en extremisten gaan niet tot een vergelijk komen. De overheid is nu aan zet om een verdere polarisatie in het veehouderijdebat te voorkomen, om de boeren te beschermen en om stevig in te grijpen om dit soort wandaden al voor de daadwerkelijke actie in de kiem te smoren. Hoewel de gehele Tweede Kamer de actie afkeurt, lijkt dat surrealistisch met de ervaringen in Boxtel in het achterhoofd. Maar, is het te veel gevraagd, dat elke boer het recht heeft rustig te kunnen slapen?

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Reacties
15 reacties
Jeroen 14 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10882458/bezetting-boxtel-vrijbrief-voor-meer-stalterreur]Bezetting Boxtel vrijbrief voor meer stalterreur[/url]

Auto’s vernielen noemen jullie beheerst reageren. Boeven zijn het!

‘Bovendien worden zij van hoger hand ook ondersteund en aangemoedigd door onder andere de Partij voor de Dieren’

Leugens en laster! Bewijzen graag!
hans 14 Mei 2019
Hoe vaak in dit artikel wel niet het woord BOER??

Daar waar we anders toch zo graag als agrarisch ondernemer, of nog beter manager benoemd willen worden. Wat gezien de toestand op een inmiddels normaal bedrijf ook vaak waarheid is: robotisering en automatisering maken dat het dier een nummer is geworden, en de verzorging uitbesteed aan machines. En gezien de dieren-aantallen per ondernemer is ook geen andere oplossing meer mogelijk. Zich verschuilen achter economische noodzaak is kul, de gezamenlijke financiele schuld in de veehouderij plus het steeds kleiner wordend aantal bedrijven geeft het ware beeld van de gezondheid der primaire agrarische sector.

De nog resterende echte BOEREN in Nederland gaat dit aan het hart, zowel de illegale bezetting van actievoerders, alswel de toestand waarin de vele, vele miljoenen productie-eenheden in Nederland momenteel gehouden worden.

Neem verantwoordelijkheid voor je eigen soort bedrijfsvoering, en verschuil je niet achter de echte BOER in de media.

Abonnee
Hendrik 14 Mei 2019
@Jeroen, lees afgelopen zaterdag de Telegraaf maar. Daar zegt Esther Ouwehand van de dierenpartij het zelf. Bewijs.
Jeroen 14 Mei 2019
Verwijzen naar een krantenbericht is geen bewijs!
Zelfs een krantenbericht is geen bewijs.
En wat deze schrijver doet is al helemaal geen bewijs.
Puur laster.

5 miljoen dode biggen per jaar. Dat is een feit.
Uit het jaarrapport NVWA.
WGM 14 Mei 2019
Ze moeten hun ogen uit hun kop schamen. Hopelijk zijn ze trots op zich zelf, mogelijk dat door hun toe doen alle varkens geruimd moeten worden. Wauw dan zet jij je echt in voor dieren...... schaam jullie diep!

Ga lekker ergens op de hoek van de straat staan te blèren, maar val er de dieren niet mee lastig.
Jelmer 14 Mei 2019
Alhoewel de actie van de activisten niet echt handig was (zeker het bezetten van de stallen) zijn de activisten wel de grote winnaars hier.

Ze hebben veel media aandacht en de discussie leeft weer. Daarnaast moest de ME er aan te pas komen maar dat was niet voor de activisten, maar om de boze boeren in bedwang te houden. Ze toonde agressie en sloopte auto’s, daar zet je de boeren echt in een negatief daglicht terwijl de dierenactivisten ten alle tijden vreedzaam bleven.

De actie is niet goed te keuren maar ze hebben wel gewonnen. Het feit dat de auteur dit trouwens terreur noemt is echt lachwekkend, dan heb je nooit gezien hoe echt terreur er uit ziet.
Abonnee
Jan 14 Mei 2019
Je dringt binnen in een omgeving waar de boer en de dieren zich veilig moeten voelen. Bovendien moeten de veehouders voldoen aan de hoogste eisen qua dierenwelzijn en hygiëne in de wereld. Allemaal wettelijke regels die binnen een democratie zijn afgesproken. Als je dan onaangekondigd bruut een deur forceert en met zijn allen een angstige medewerker omver loopt, zag dat er niet echt vreedzaam uit. Dan kan ik me voorstellen dat dit hier en ook op andere plaatsen op het web het als terreur wordt omschreven.
Abonnee
Kraai 14 Mei 2019
Jelmer en Jeroen, dit vreedzaam noemen is de omgekeerde wereld.
Deze mensen horen van het eigendom van andere af te blijven, het zijn letterlijk inbrekers. Een paar honderd jaar geleden kregen die de strop nu gelukkig niet meer maar ongestraft wegkomen is wel heel erg.
Jelmer 14 Mei 2019
Kraai ik zeg ook niet dat ze er ongestraft vanaf moeten komen. Hier zitten juridische consequenties en dat weten die activisten maar al te goed. Maar er zijn geen mensen aangevallen of bedreigd, er is geen fysiek of verbaal geweld geweest. Het enige wat je ze kunt verwijten is inbraak. Als je inbraak gelijk stelt aan terreur dan heb je echt geen idee waar je het over hebt.
Frans 14 Mei 2019
Deze dierterroristen mogen hier niet mee wegkomen. Boeren vormen 1% van de bevolking en dragen de zorg dat 99% zich zonder inspanning vol kan eten.
Karel 14 Mei 2019
Deze mensen hebben te weinig vlees gehad!
Anders waren ze wel normaal geweest
Jelmer 14 Mei 2019
Kraai ik zeg ook niet dat ze er ongestraft vanaf moeten komen. Hier zitten juridische consequenties en dat weten die activisten maar al te goed. Maar er zijn geen mensen aangevallen of bedreigd, er is geen fysiek of verbaal geweld geweest. Het enige wat je ze kunt verwijten is inbraak. Als je inbraak gelijk stelt aan terreur dan heb je echt geen idee waar je het over hebt.
schoenmakers1 14 Mei 2019
voor mij staat deze actie gelijk aan de kristalnacht eind jaren 30 in Duitsland, ik ben bang voor het vervolg
Abonnee
rollade 14 Mei 2019
inderdaad Karel, DAAR zit de pijn; als men geen vlees eet, tast dat je hersenen aan. Kijk maar naar dat andere volk, ver weg. daar zitten er bij die al jaren aanslagen en moorden plegen. Uiteraard moeten we ze niet over 1 kam scheren, maar het is dus een bewezen feit: als je geen varkensvlees eet, tast het je denkvermogen/hersenen aan en ga je slechte dingen doen en verzinnen.
en die klooio,s zoals gister in boxtel, die te lui zijn om te werken, eten dus ook geen vlees, maar je kun het ook gewoon aan de uitstraling zien; zitten al gewoon verkeerd in elkaar !!! Oorzaak geen mineralen en vitamientjes uit VLEES; VARKENSVLEES. !!!
Carmen de Witt 15 Mei 2019
Over niet al te lang tijd zullen er nog maar een paar varkenshouderijen over zijn: als museum, zonder levende have. Als voorbeeld over hoe er vroeger gruwelijk werd omgegaan met aardige dieren als varkens. Met als verontschuldiging dat de mensen toen niet beter wisten.


U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden