Shutterstock

Opinie Ernst van Heijden

Nieuwe ronde, nieuwe kansen?

23 Mei 2019 - Ernst van Heijden - 5 reacties

Om maar meteen een antwoord te geven op de kop van deze opinie: niet echt, want het saneringsplan van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) is meer een verdieping van de ROK-regeling uit 2017. Ook in deze regeling was geur bepalend voor de volgorde.

Een verschil is dat toen per overschotgebied een bedrag toegekend werd, waar beide overschotgebieden nu samen worden genomen. De belangen van de nieuwe regeling zijn echter wel wat groter. De politieke druk en de druk vanuit burgers neemt steeds verder toe. Ook heeft de prijs van €470 per m2 invloed. Dit betreft de gecorrigeerde vervangingswaarde per m2 op basis van nieuwbouwprijzen: voor fokzeugen en vleesvarkens gelijk.

Er wordt een straal van 1 kilometer gehanteerd voor de geurbelasting. Je moet dus echt dicht bij een aantal burgerwoningen, een vakantiepark of een dorp zitten om in aanmerking te komen. Of, er moet enorm weinig animo zijn voor het saneringsplan. Er is in ieder geval geld beschikbaar voor ongeveer 200 bedrijven.

Vleesvarkenshouders beter uit
Verder is duidelijk dat het saneringsplan van Schouten voor Nederlandse vleesvarkenshouders veel gunstiger is, omdat er gerekend wordt met een vaste prijs per m2. Voor de relatief nieuwe varkensbedrijven blijft er in de regel weinig geld over om van de hypotheekschuld af te komen.

Kortom: de regeling is geschreven voor de bedrijven van 15 jaar en ouder, die aan alle milieu-eisen voldoen en dicht bij woonkernen (met name in Oost-Brabant en de Achterhoek) liggen. Daarnaast is deze regeling veel gunstiger voor vleesvarkenshouders dan voor zeugenhouders.

Wel of niet stoppen?
De vraag die dan overblijft, is: draagt die vergoeding bij aan de beslissing om te stoppen? In andere woorden: wat is de fiscale druk wanneer wordt meegedaan aan deze regeling? De opbrengst is makkelijk uit te rekenen: het bedrag per m2 staat vast, de leeftijd van de stal (en dus de correctie op de prijs) is af te lezen in een tabel en het aantal m2 staat op de vergunning.

Dan rest de vraag: wat is de fiscale consequentie? Ook deze vraag is goed in te schatten. Kortom: deze regeling is een belangrijk onderdeel van de beslissing om te stoppen, vooral omdat de financiële consequenties goed inzichtelijk zijn. Het kiezen voor hergebruik van de stallen of de sloop van stallen is een moeilijkere beslissing. Echter, vaak kun je (naast de kosten) met dit soort onderwerpen het beste je gevoel laten spreken.

Ernst van Heijden

Ernst van Heijden is senior relatiebeheerder bij Farmers Funding. Van Heijden studeerde aan de HAS in Deventer en werkte eerder als bedrijfskundige bij de landbouwvoorlichting. In 1996 is hij overgestapt naar de accountancy.
Reacties
5 reacties
Jpk 24 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10882570/nieuwe-ronde-nieuwe-kansen]Nieuwe ronde, nieuwe kansen?[/url]
Stoppende varkenhouder voorlopig niet stoppen zie de markt wereld wijd .overheidsgeld van ned overheid en eu28 zijn druppeltjes. Laat nu de marktwerking zijn werk doen
Kees 24 Mei 2019
Zullen de rechten wel peperduur worden. Leuk voor de overheid met de opkoopregeling.
tw_p 24 Mei 2019
Kan ook een mooi moment zijn om juist wel te stoppen de prijzen zijn nu goed. De komende jaren zien er misschien rooskleurig uit maar garanties heb je niet. Voor hetzelfde geldt herhaald 2018 zich weer.
De periferie houdt ons nu eenmaal graag een dikke vette worst voor, dat is hun werk en broodwinning. Zonder zelf grote risico's te lopen. En inderdaad de rechten kunnen nog eens flink gaan stijgen onder andere door de opkoopregeling, afschaffing POR en bedrijven die toch door willen gaan met varkenshouden.
Peer 24 Mei 2019
Mooi dat een varkenshouder ook zijn gevoel moet Laren spreken. Snap ik wel, maar daarmee kan ik de bakker niet betalen
SE 25 Mei 2019
De vraag naar grondstoffen voor voer neemt ook flink af. Met als gevolg zeker als je de druk bij de voerleverancier er op blijft houden, je goedkoop kunt voeren, dat zit veel winst.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Peter Pals

Boeren vraagt veel van boeren in turbulente tijd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden