Agrifoto

Opinie Gerard Ros

Word 1 maand boer en werk aan duurzame wereld

16 Juni 2021 - Gerard Ros - 1 reactie

Kan het zo zijn dat wij als bodemonderzoekers ons te ver in de bodem hebben ingegraven? Zijn we het zicht kwijtgeraakt toen we zagen hoe mooi de processen waren, die zich onder de grond afspelen?

Deze vraag speelt mij door het hoofd sinds ik de opmerking moest incasseren dat 'al die bestuurders en bodemonderzoekers zich druk maken om milieueffecten, maar het boerenleven uit het oog zijn verloren'.

Inderdaad, het boerenleven is ingewikkeld geworden. Onderzoeker A komt langs omdat de emissie van nutriënten naar het oppervlaktewater te hoog is, terwijl beleidsmaker B stankoverlast wil voorkomen. Onderzoeker C wil extra water aan de bron vasthouden, omdat er anders benedenstrooms wateroverlast ontstaat. Terwijl bestuurder D koolstof wil vastleggen in de bodem om aan de CO2 doelstellingen te voldoen. Onderzoeker E maakt zich zorgen over gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica, terwijl onderzoeker F streeft naar een bloeiende biodiversiteit in en op de bodem. Is het ooit mogelijk om duurzaam boer te zijn in Nederland?

Niet voor niets
Natuurlijk komen de onderzoekers en beleidsmakers niet voor niets. Veel management op boerenbedrijven wordt gedreven door economische belangen, terwijl de bodemkwaliteit op lange termijn minder aandacht krijgt. Ook zijn de verbeteringen die de laatste jaren zijn opgetreden in de water- en luchtkwaliteit eerder toe te schrijven aan striktere wetgeving dan aan eigen initiatieven vanuit de agrarische sector.

Maar was de duurzaamheid van de agrarische sector niet een stuk hoger zijn geweest als al die miljoenen euro's aan beleidsondersteunend onderzoek waren uitgegeven aan de implementatie van bewezen maatregelen uit de Goede Landbouw Praktijk? Daadwerkelijke vernieuwing vindt namelijk alleen plaats als onderzoek ook landt in de hoofden en harten van individuele agrarische ondernemers.

Gedreven door droomwereld
Daarom durf ik de boude stelling aan dat onze samenleving, inclusief de bodemonderzoekers, gedreven wordt door een droomwereld waarin goedkoop voedsel samengaat met duurzame landbouw. De werkelijkheid is echter te weerbarstig om in deze droomwereld te passen: verliezen zijn inherent aan het produceren van voedsel en duurzame teelttechnieken zijn niet altijd economisch verantwoord. Sturing via praktijkgericht onderzoek is daarom cruciaal.

Een alternatief is om als samenleving niet alleen te betalen voor voedselproducten, maar ook voor de duurzaamheid van de productie ervan. Dat geeft agrarische ondernemers de mogelijkheid (en stimulans) om het productieproces te verduurzamen. Bijkomend voordeel is dat we dan ook op korte termijn kunnen voldoen aan nationale en internationale doelstellingen voor bodem-, water- en luchtkwaliteit.

Mijn advies aan bodemadviseurs: verrijk je leven met boerenwijsheid, wordt elke 5 jaar één maand fulltime boer en draag zo bij aan een duurzame wereld.

Gerard Ros

Senior projectmanager in bodem, water en landbouw bij het Nutriënten Management Instituut (NMI).

Meer over

Gerard Ros
Reacties
1 reactie
Abonnee
Het Zonnetje 16 Juni 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10892803/word-1-maand-boer-en-werk-aan-duurzame-wereld]Word 1 maand boer en werk aan duurzame wereld[/url]
Leuk stuk, en ben het met 2 punten niet eens.
1) de bodemkwaliteit op lange termijn minder aandacht krijgt.
Deze heeft de volle aandacht, dit is mijn belangrijkste productie factor. De huidige wetgeving zorgt er echter voor dat ik hem niet die hoeveelheid OS etc kan geven die het nodig heeft. Dus het beleid is de oorzaak van dit probleem en niet de boer.

2) De landbouw is niet duurzaam.
Mijn stelling is dat de landbouw een van de duurzaamste sectoren is, dit omdat:
A) Mijn bodem generatie op generatie mee gaat, telkens weer. Ik heb geen machine oid die zo oud is als mijn bodem en die nog steeds top presteert.
B) Mijn gewassen, stop b.v. 2500 kg aardappelen/ha in de bodem, haal er 50.000kg aardappelen vanaf, productie factor van 20. Met als input zonlicht en (regen) water, en in verhouding een heel klein beetje (Natuurlijke)voedingsstoffen. Hoe duurzaam wil je het hebben? Daarnaast is het product ook natuurlijk afbreekbaar, dus geen afval. Als je dit productie proces ziet hoe kan je dan stellen dat het niet duurzaam is? Welke productie processen zijn er die zo duurzaam zijn?

Suggestie voor onderzoeker A t/m F om een ander sector uit te kiezen, waar meer rendement uit onderzoek te halen valt dan een duurzame landbouw duurzaam te maken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden