Blog: Herman Bodewes

Data: Katalysator voor verticale landbouw

17 Januari 2017 - Herman Bodewes

Efficiëntie is en blijft een hot item, juist in de agrimarkt. De wereldbevolking groeit en steeds meer monden moeten gevoed gaan worden. Om dit te realiseren wordt er nu niet enkel meer horizontaal verbouwd, maar gaan we ook de hoogte in met verticale landbouw, ook wel stadslandbouw genoemd.

Nederland heeft deze efficiënte vorm van landbouw inmiddels ook omarmd, de grootste stadsboerderij van Europa staat zelfs in Den Haag. In deze nieuwe manier van werken, waarbij zo min mogelijk oppervlakte wordt gebruikt en zo efficiënt mogelijk wordt omgegaan met de grond, is precisielandbouw een succesfactor. Toeleveranciers zijn een belangrijke asset in het succes hiervan. Door optimaal gebruik te maken van alle beschikbare informatie kunnen zij de dienstverlening richting de boer optimaliseren.
 

De boer kan exact de juiste voedingsstoffen toedienen

Bij verticale landbouw fungeren ledlampen als zonlicht en wordt de aarde vervangen door een kunstmatige ondergrond. Met een infrarood-thermometer kan de 'boer' de temperatuur van het water, wat precies de juiste hoeveelheid aan calcium, fosfor, magnesium en vitaminen bevat, controleren. Voedingsstoffen worden in exacte hoeveelheden bij de juiste planten toegediend. Het blijft echter niet alleen bij een planten en kruiden, een verdieping lager kunnen komkommers en aubergines worden verbouwd. En nog een verdieping lager bevinden zich tanks om tilapia in te kweken.

Per niveau gelden andere kenmerken en individuele behandelingen. Ook in verticale landbouw rendeert een one-size-fits-all benadering niet maximaal. Om optimaal precisielandbouw in te zetten heeft een boer data nodig. Je wilt weten of op de derde verdieping elke vis wel over de optimale leefvoorzieningen beschikt om succesvol gekweekt te worden en of een slaplantje bepaalde voedingsstoffen mist in de huidige aanpak om uit te kunnen groeien tot een grote krop.

Deze zee aan waardevolle data is inmiddels voorhanden dankzij sensor- en IoT-specifieke technieken (Internet of Things). Steeds meer boeren zetten in op deze nieuwe technologieën om efficiënter en effectiever te werken en meer met minder te bereiken. Drones zoeven door de kas en robots detecteren onkruid. Het is aan de toeleverancier de taak deze data van de boer te verzamelen, bundelen en verbindingen bloot te leggen. Hier komen vervolgens waardevolle inzichten uit.

Niet alleen de boer, maar ook de toeleverancier is aan zet

Agrarisch ondernemers kunnen alleen profiteren van hightech en precisielandbouw en hun business succes vergroten, als zij in staat zijn om acties uit te voeren op basis van inzichten die toeleveranciers, tussenhandelaren en producenten trekken uit deze data. Zij beschikken immers allemaal over een schat aan informatie over de boer. Gecombineerd met de data uit nieuwe technologieën bieden die gegevens een berg aan nieuwe inzichten, die een directe bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de totale bedrijfsvoering van iedere individuele boer. Uiteindelijk kan dit resulteren in een hechtere relatie, waarbij leveranciers hun toegevoegde waarde kunnen vergroten.

Kortom; om een betere voedselvoorziening in de wereld te realiseren en meer monden te kunnen voeden, is het voor ondernemers zaak niet alleen horizontaal te verbouwen maar ook de hoogte in te gaan. Toeleveranciers kunnen hierop inspelen door op basis van nieuwe inzichten uit data advies op maat te leveren. Deze succesverhalen kunnen vervolgens worden gedeeld met collega-boeren, om de agrarische sector te laten bloeien en groeien. Meer hierover is te lezen in het e-book iFarm & Connected Cow.

Herman Bodewes

Herman Bodewes is senior accountmanager bij CRM Partners, specialist op het gebied van klantrelaties in de agrarische sector. Zijn visie is dat de sector nog succesvoller kan zijn als iedereen samenwerkt en informatie deelt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden