Shutterstock

Aangeboden: Farmers Funding en Advies

Gekleurd ijzer voor lage prijs

18 Februari 2023 - Jasper Timmerman

Het is niets nieuws. Je moet bijblijven, je bedrijf up-to-date houden en zien door te ontwikkelen om daarmee de toekomst in te kunnen. Alleen voor 2023 heeft de Belastingdienst het leuker gemaakt! Zij heeft een nieuwe tijdelijke regeling die investeren financieel aantrekkelijker maakt. Op nieuwe spullen is gedeeltelijke willekeurige afschrijving mogelijk mits de investeringsverplichting wordt aangegaan in 2023.

Normaal gesproken schrijf je materiaal in meerdere jaren af, minstens in vijf en kan oplopen naar vijftien jaar. Dat wordt onder andere bepaald door de verwachte levensduur. Voor 2023 geldt gedeeltelijk willekeurig afschrijven. De mogelijkheid van willekeurig afschrijven voor investeringen in nieuw materiaal in 2023 houdt in dat je maximaal 50% van de investering (aanschafwaarde min restwaarde) direct ten laste van je winst kan brengen. De tweede 50% wordt normaal afgeschreven. De regeling is voor alle ondernemers, of je nu inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betaalt. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je bedrijf winst maakt, maar dat geldt niet alleen voor deze regeling. Zonder of met te weinig winst heb je andere uitdagingen.

Deze extra 'gift' van de belastingdienst is alleen voor nieuwe spullen. Goed gebruikt kan daardoor dit jaar per saldo wel eens duurder zijn dan hagelnieuw. Toch lijkt het leuker dan het is, omdat er nogal wat zaken zijn uitgesloten. Houd er rekening mee dat niet alle bedrijfsmiddelen voor de regeling in aanmerking komen. Uitgesloten zijn gebouwen, vervoermiddelen en personenauto's die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer over de weg behalve elektrische personenauto's. Ook rechten, quota, dieren en materiaal die hoofdzakelijk voor verhuur bestemd zijn komen niet voor deze regeling in aanmerking. Materiaal en spullen die om een andere reden willekeurig afschrijfbaar zijn, passen hier niet.

De mogelijkheid van gedeeltelijke willekeurige afschrijving geldt alleen voor investeringsverplichtingen die in 2023 zijn aangegaan of waarvoor de voortbrengingskosten in 2023 worden gemaakt. Het gaat over bijvoorbeeld om het tekenen van een opdrachtbevestiging of offerte.

Volgens mij is het belangrijk om te weten hoe de regeling precies werkt en of het voor jouw bedrijf echt interessant zal zijn. Wat betekent het fiscaal voor jou? Natuurlijk moet je die machine ook eerst betalen en dat zul je merken aan het saldo op de rekening-courant.

Wat mij betreft ben je het aan jezelf verplicht dit eerst goed in beeld te krijgen. Misschien kent u de uitspraak 'mannen blijven kinderen, alleen het speelgoed wordt duurder'. Grappig, maar echt interessant is naar ik meen dat je uiteindelijk tegen de scherpste prijs het nieuwste en beste gekleurd ijzer koopt. Dat helpt je bedrijf juist verder de gewenste richting op te gaan. En als je er mee spelen mag, dat is mij best. En u?

Farmers Funding & Advies ontzorgt op bedrijfskundig, bedrijfseconomisch, fiscaal-juridisch terrein én realiseert best passende financiering.

Jasper Timmerman

Jasper Timmerman is senior adviseur bij Farmers Funding & Advies. Hij is gespecialiseerd in fiscale optimalisaties, herstructurering, bedrijfsoverdracht, familiebedrijf en financiële begeleiding.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden