Column van Krijn J. Poppe

Weg met de post

10 December 2010

De post is in de contramine. Begrijpelijk als je salaris moet inleveren in de concurrentiestrijd. Toch wordt het tijd dat we constateren dat de post zijn langste tijd heeft gehad. Want de meeste post wil ik niet meer. En zeker geen rekeningen.

Niet omdat ik ze niet wil betalen, maar omdat het versturen ervan volstrekt verouderd is: we laten bomen kappen in Finland, maken er pulp en vervolgens papier van, onze coöperaties stoppen dat in hun printers voor een brief, die gaat in een envelop, wordt met de auto rondgebracht en dagelijks in de brievenbus van mijn erf gestopt. Lekker duurzaam.

Haal ik die brief uit de bus, blijkt het een rekening met acceptgiro te zijn, die type ik op zaterdagmiddag over in mijn telebankierpakket en managementpakket, stop de rekening in een map voor de boekhouder, de envelop gaat bij het oud papier. Om het duurzaam te maken gaat die naar de voetbalvereniging, die het weer aan de papierfabriek verkoopt. De enige die beter wordt van deze papiercarrousel is de voetbalclub.

Ik wil niet meer overtypen, ik wil dus dat die rekeningen van mijn eigen coöperaties naar mijn bank en mijn accountant gaan. Zodat ik alleen nog bij het telebankieren op ‘Ja’ hoeft te klikken, en zo ook mijn managementpakket wordt bijgewerkt. Dat moet niet zo moeilijk zijn.

Sterker, in de jaren tachtig bij de komst van de PC, en later in de jaren negentig bij de mineralenboekhouding hebben we als onderzoek daar al allerlei protocollen voor gemaakt. Toen ik pas op verzoek van enkele coöperaties eens keek hoe het er nu in de akkerbouw voorstaat met de elektronische gegevensuitwisseling, ben ik geschrokken van de grote hoeveelheden data die er nog worden overgetypt. Daar gaat veel tijd inzitten, waarbij ook fouten niet te vermijden zijn. Zonde van de tijd en het geld.

Er zijn accountantskantoren in dit land die documenten scannen en in India of China laten overtypen, maar als het om facturen gaat dan doen wij boeren dat maar zelf. Ik vind dat we beter verdienen. Hier ligt een taak voor de accountantskantoren en banken om de administratieve organisatie van agrarisch Nederland te regelen en de coöperaties te helpen onze gegevens voortaan elektronisch aan te leveren.

Misschien wil de post nog even doorstaken, dan moeten we als sector wel veranderen.

Krijn J. Poppe
Econoom met een analyserende blik op de landbouw

boerenbusiness.nl

Krijn J. Poppe

Krijn Poppe werkte bijna 40 jaar als econoom bij het LEI en Wageningen UR en vervult nu een aantal advies- en bestuursfuncties. Voor Boerenbusiness duikt hij in zijn boekenkast en bespreekt actuele ontwikkelingen aan de hand van klassiek geworden studies.

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief