Blog: Niels van der Boom

Wat moet er gebeuren met Potato Europe?

22 September 2017 - 23 reacties

Tijdens en direct na het internationale aardappelevenement Potato Europe in Emmeloord had iedereen zijn mening wel klaar. De gemoederen liepen hoog op. De soep wordt echter nooit zo heet gegeten. Een week later is het stof neergedaald.

Is er veel mis gegaan tijdens Potato Europe? Ja. Heeft de Nederlandse (aardappel)sector een modderfiguur geslagen? Eveneens is mijn antwoord ja. Moet er een fikse evaluatie plaatsvinden? Ook daar ben ik het mee eens. Maar laat emotie niet de boventoon voeren en wees realistisch.

Laat emotie niet de boventoon voeren

Wat is er geleerd?
Daar waar de Aardappeldemodag in Westmaas het altijd treft met de weersomstandigheden, en zich er nooit door uit het veld laat slaan, zit het de beurs in Emmeloord niet mee. Tenminste, niet de afgelopen 2 edities. Het evenement in 2013 verliep voornamelijk op donderdag niet naar behoren, maar 2017 spande de kroon. Daarmee hebben deelnemers en bezoekers allemaal het idee wat er nu van is geleerd en of in 4 jaar tijd überhaupt veranderingen hebben plaatsgevonden?

Parkeren was een ramp
De grootst merkbare verandering was het 180 draaien van de beurs. Een goed idee, maar met een slechte uitwerking. Parkeren op een gortdroog perceel gras was geen probleem, maar voor donderdag was dat wel anders. Alternatieven zijn last-minute geregeld en op een slechte manier. Wachttijden van 1,5 uur waren geen uitzondering.

Desastreus voor een internationaal evenement, dat naar eigen zeggen 10.000 bezoekers trok. Een cijfer waar gerust een vraagteken bij gezet mag worden. Hoeveel bezoekers trokken niet vanuit het dorp het terrein op, of konden zomaar doorlopen bij de ingang?

Andere organisatie geen optie
Al tijdens de beurs werd getwijfeld aan de capaciteiten van organisator DLG, de Duitse beursgigant. Schoon schip en een nieuwe organisatie na 2 gefaalde edities, zo klonk het uit de monden van sommige standhouders. Vooral de machinefabrikanten en dealers voelden zich gedupeerd. Deels terecht, deels niet in mijn optiek.

Waarom moet het opbouwen op de laatste middag voor de beurs plaatsvinden? Dat is niet geheel aan de organisatie te wijten. Wanneer zij ervoor zorgen dat het terrein goed begaanbaar is, is het aan de deelnemers om tijdig en efficiënt hun stands op te tuigen. DLG aan de kant schuiven heeft ook gevolgen voor de 3 andere edities en is daarom niet reëel.

Sterk staaltje demonstreren
De rooidemonstraties, het hoogtepunt van de beurs, waren ook dit jaar weer een punt van discussie. Het toonde waartoe machines in staat zijn. Hoeveelheden water gelijk aan 1998 en toch netjes aardappelen uit de prut peuteren. Toen zelfs de zelfrijders halt moesten houden ging het echt niet meer.

Dat heeft niets met de meerdere afnemers van het product te maken, die eveneens de volle laag kregen in de media. Het lossen en overladen is wél een blamage te noemen. Juist hier trad 4 jaar terug het grootste knelpunt op. Op een nat scenario is onvoldoende geanticipeerd.

Een verhuizing van de beurs is niet aannemelijk

Gemeente verstevigt grip op beurs
Het laatste kritiekpunt, en tevens een hardnekkige, is de locatie zelf. Zelfgekroonde aardappelhoofdstad Emmeloord kan niet tippen aan de ingerichte beurslocatie in Biddinghuizen, waar gedurende diezelfde week wel een beurs zonder problemen door kon gaan. De aanwezige collega-gemeente Dronten hintte hier zelfs al op. Naar mijn idee is een verhuizing van de beurs niet aannemelijk. Grote kans dat Emmeloord de grip nog meer wil versterken, voor zover het gemeentebestuur daar ruimte toe geeft. Geografisch gezien is de beurs goed gekozen. Praktisch gezien, kijkend naar de grond en logistiek niet. Knappe jongen die daar een oplossing voor vindt.

Forse kosten onvermijdelijk
Tot slot: hoe gaat Potato Europe 2021 eruit zien? Om te beginnen hopelijk gortdroog. Dan maar gezeur over rooiomstandigheden, waar een Amac van 4 decennia ook goed werk levert. Daarnaast een plan B, uitgewerkt tot in perfectie, en het liefst een plan C.

Standhouders hebben een belangrijke rol te vervullen. Samen maak je het evenement tot wat het is. Niet door alle blaam op de schouders van de organisatie te leggen. Onherroepelijk brengt een betere organisatie fors meer kosten met zich mee. Denk aan het aanleggen van verhardingen. Wie betaalt dat? De standhouders en uiteindelijk de bezoeker, bovenop prijzen die toch al fors zijn.

Willen we echter geen flater meer slaan, dan zijn rigoureuze stappen vereist. Alleen zo kunnen we onze unieke aardappelsector op de juiste manier aan de wereld tonen.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is sinds augustus 2013 expert Akkerbouw & Techniek bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel-, granen- en suikermarkt. Wekelijks presenteert hij de marktflits over de granenmarkt.
Reacties
23 reacties
Abonnee
Patatje 22 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10875971/wat-moet-er-gebeuren-met-potato-europe][/url]
Gewoon op zand, geen weer risico, altijd parkeren en gratis friet.
Abonnee
Polderaar 22 September 2017
Onzin na die regen werd op het zand ook niet gerooid die buitenlanders willen wel kwaliteitsaardappels zien geen zandhap in de zak
Abonnee
Patatje 22 September 2017
Nee hoor wij zijn die donderdag na Emmeloord nog 8 auto's Zorba gaan rooien. Ging goed.
Agrar 22 September 2017
Patatje schreef:
Nee hoor wij zijn die donderdag na Emmeloord nog 8 auto's Zorba gaan rooien. Ging goed.


En daarna zeker naar rixona, veel andere mogelijkheden zijn er in zo'n aardappeljaar niet voor die zandknollen.

Een rooidemo in de zandbak heeft geen nut, daar kan oude rotzooi ook rooien
Frank 22 September 2017
Gewoon naar het zuiden. Over 2 jaar de volgende editie van de Agrarische dagen Someren. Is voor de Duitse en Belgische bezoekers interessant.

Afgelopen weekend meer dan 12.000 bezoekers gehad en ook mensen uit Beilen, Wijchen en espelo gesproken omdat het in emmeloord bagger was en in Someren alles onder zonnige omstandigheden door kon gaan.

Neem gerust contact op en bekijk onze website www.agrarischedagensomeren.nl. Tot 2019?
Abonnee
Kjol 22 September 2017
Zeker op zand organiseren, meeste aardappels in de wereld groeien op zand. De bende van de afgelopen keren laat ook wel zien dat het einde verhaal is in die kleiprut.
Agri 23 September 2017
Zo weer thuis van twee weken welverdiende vakantie, nog wat gemist? Ik lees hier dat agrar mijn taak over genomen heeft, mooi kan ik met uien rooien beginnen.
pruikenmaker 23 September 2017
Kjol schreef:
Zeker op zand organiseren, meeste aardappels in de wereld groeien op zand. De bende van de afgelopen keren laat ook wel zien dat het einde verhaal is in die kleiprut.


Zeker Kjol,

Mooie open dag voor zetmeelaardappelen en zand-frites.
Kan wel er nog wel bij naast de huidige beurs.
Agri 23 September 2017
Geef een beurs op het zand een kans afgelopen twee keer was het op de klei een bende. Ik ben alleen wel benieuwd of de gevestigde orde dan langskomt?
Abonnee
aaboer 23 September 2017
Agri; ging jij geen uien rooien??
Agri 23 September 2017
Jazeker maar dan kan ik ondertussen gewoon hier mee praten
Agri 23 September 2017
GPS je aan, vrouwtje heeft net even Chinees gebracht top.
Drent 23 September 2017
Op zand rooit toch heel anders dan op klei, hier meer loof, onkruid, stenen of veen. Zou wel eens willen zien hoe de rooiers dan presteren zonder te klappen
Student 24 September 2017
Als er zeer goede voorzieningen zijn in Biddinghuizen, vlak bij Emmeloord, dan moet je reeel zijn. Een goed terrein in Emmeloord is niet te betalen en de meerprijs van Biddinghuizen is nihil want dat terrein wordt op veel meer manieren terug verdiend. Lekkker de emotie en arrogantie van aardappelhoofdstad loslaten.
Agri 24 September 2017
Biddinghuizen gaat hem niet worden, veels te duur.
Agri 24 September 2017
En Emmeloord heeft geen goed terein voor zoiets, dus gewoon ergens buiten de polders. De veluwe lijkt mij wel wat op een oud militair terein.
Oudenaarde 24 September 2017
Gebruik je gezond boerenverstand: doe het in Oudenaarde.

Daar is prima grond, in het hart van de aardappelwereld, dichtbij de verwerkende industrie, op loop afstand van de beste wereldmerken- rooiers.
In samenwerking met de Werktuigdagen die dit weekend lopen, terug reeds meer dan 10 x een succes. Waar wachten jullie op?

dit is niet gesponsord
Agri 24 September 2017
Ik zeg doen.
Drent 24 September 2017
Te ver weg
Kjol 24 September 2017
Oudenaarde schreef:
Gebruik je gezond boerenverstand: doe het in Oudenaarde.

Daar is prima grond, in het hart van de aardappelwereld, dichtbij de verwerkende industrie, op loop afstand van de beste wereldmerken- rooiers.
In samenwerking met de Werktuigdagen die dit weekend lopen, terug reeds meer dan 10 x een succes. Waar wachten jullie op?

dit is niet gesponsord

Doe het dan maar elke keer in België, Oudenaarde is ook al vrijwel Belgie.
grond 25 September 2017
in oudennaarde is het echt super grond . daar sta ik van versteld zou mooi structuur daar groeit alles wel
HT 26 September 2017
Een natte puinhoop waarbij menig leverancier( standhouder) inclusief de vrachtwagenchauffeurs en overige medewerkers volmondig zei: "Nooit meer!".

Dat was Potato Europe Emmeloord! Ik ben er zelf bij geweest, the day after toen alles weg moest, meer dan een UUR wachten in de modder bende met twee vrachtwagens om 1 kipper en 1 trekker op te halen! Uitstappen om de rijplaten te zoeken, zo erg was het!

Ik zeg: de volgende Nederlandse editie omwisselen met die van het jaar ervoor en lekker samenvoegen met ATH Biddinghuizen! ATH organisatie heeft dan z'n geliefde aardappelrooiers/inschuurmachine fabrikanten en bezoekers/exposanten van Potato Europe kunnen de laarzen thuis laten. Er zijn meerdere( vooral Nederlandse importeurs) exposanten die op beide beurzen staan. Heb nog nooit zo'n bende gezien op het beursterm als daar in Emmeloord. Paar dagen later in Biddinghuizen geweest, zolen van schoenen werden nog maar amper nat opt gras...
akkerbouwbrabant 26 September 2017
in Oost Brabant bijna niets geregend die dagen. dan is het makkelijk roepen . vorig voorjaar hadden ze daar niet zo`n grote mond. toen was alles daar ook verzopen. dua waar slaat heel deze discussie op als jullie boeren zijnde die weten dat het overal wel eens prijs is met het slechte weer.
HT 27 September 2017
Daarom ook de volgende Nederlandse editie omwisselen met die daarvoor en in Biddinghuizen doen bij Walibi, tegelijk met ATH, eventueel ook 4 dagen. ATH heeft nu sinds het trekkerparcours is verplaatst naar het akkerland buiten het evenemententerrein dat veld waar het eerst was over, Walibi heeft aan dat veld nog een veld gelegen dichterbij het attractiepark wat ten tijde van de beurs ook altijd leeg staat. Genoeg ruimte dus om de stands van Potato Europe te huisvesten, de demo's kunnen dan net als die van ATH op de grond van de aanliggende telers plaatsvinden. Die zijn vast bereidt tegen wellicht een tegenprestatie of vergoeding te zorgen dat daar naast bieten en eventueel zelfs mais en gras enz. voldoende aardappelen staan dat jaar. Op die manier kun je een prachtige internationale beurs opzetten sie ook voor ATH exposanten veel aantrekkelijker wordt. Wellicht durft JD dan geen Nee meer te zeggen in tegenstelling tot de afgelopen twee jaar(ATH en GTH) en zover het eruit ziet ook de komende edities.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Niels van der Boom

Maak kennis met de zombieboerderij

Opinie Niels van der Boom

Liever een nieuwe iPhone dan goed voedsel

Nieuws Aardappelen

PotatoEurope gaat niet door dit jaar

Opinie Niels van der Boom

Jeremy Clarkson doet wat Yvon Jaspers niet lukte

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief