Shutterstock

Aangeboden: Farmers Funding en Advies

Rente schiet als een raket omhoog

24 September 2022 - Peter Pals

We ervaren ongekende renteschokken nu de Amerikaans Centrale Bank (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB) besloten hebben de rente te verhogen. Er is een einde aan de jaren van goedkoop geld. De hogere rente zorgt er voor dat geld lenen minder aantrekkelijk en mogelijk wordt omdat ze de betalingscapaciteit negatief beïnvloedt. Ook de afgelopen jaren vaak toegepaste herfinanciering van leningen om de rentelast te drukken is verleden tijd.

De hogere rente wordt ingezet als dé inflatiebestrijder. Tot voor kort werd door de ECB aangegeven dat inflatie een tijdelijke zaak zou zijn als gevolg van met name de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Inmiddels is men daar minder van overtuigd en wordt de gedachte dat het een structureel karakter heeft meer omarmd. Gevolg is dat de ECB in juli 0,25 procentpunt renteverhoging heeft ingevoerd en in september nog eens 0,75 procentpunt. De Fed verhoogde afgelopen woensdag de rente voor de derde keer op rij nog eens met 0,75 procentpunt.

Net als altijd, zijn de verschillende analisten en bankiers het niet helemaal met elkaar eens. Enerzijds is een aantal van mening dat als de oorlog aanhoudt en de levering van Russisch gas verder wordt beperkt, de rente nog wel eens forser kan gaan stijgen dan nu door de ECB aangegeven. Anderzijds menen andere economen, zoals bijvoorbeeld die van de Rabobank, dat er na september geen grote rentestappen meer volgen.

Hoe het precies zal worden, gaan we mee maken. Eén ding is duidelijk, ook voor boeren is het rentefeestje voorbij. In ieder geval tot voor kort merkte ik dat gedachtes leven als 'het zal zo'n vaart niet lopen' en 'het zal wel meevallen'. Dat is te begrijpen omdat wij de afgelopen dertig jaar deze rentestijging niet hebben gekend. Bijvoorbeeld bij knap gefinancierde, grote bedrijven gold in januari tien jaar vaste rente van 1,6% en in juni komt 3,5% eerst.

Wat betekent 0,5 of 1 procentpunt rentestijging? Gemiddeld, op ontwikkelende akkerbouwbedrijven met €30.000 lening per hectare, gaat het over €150 tot €300 per hectare. Voor het gemiddeld melkveebedrijf met 1.000.000 kilo melk en €1.000.000 lening is dit 0,5 tot 1 eurocent per kilo melk. Kortom, het gaat wel degelijk ergens over. Volgens mij houd je jezelf enorm voor de gek als je denkt dat dit zonder serieuze impact is. De meeste raketten richten immers schade aan.

Farmers Funding & Advies ontzorgt op bedrijfskundig, bedrijfseconomisch, fiscaal-juridisch terrein én realiseert best passende financiering.

Peter Pals

Peter Pals is ondernemer bij Farmers Funding & Advies en groeide op op een boerderij. Vanuit zijn boerenhart heeft hij besloten een onderneming op te bouwen voor bedrijfskundige, financiële - en fiscale advisering van agrarisch ondernemers.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden