Agrifoto

Opinie Peter Pals

Boeren vraagt veel van boeren in turbulente tijd

8 Maart 2024 - Peter Pals - 3 reacties

Sinds half oktober regent het zowat onophoudelijk. Als ik niet al te precies kijk, durf ik zelfs te beweren dat het voortdurend regent. Voor boeren, van wie de fabriek en portemonnee grotendeels buiten liggen, moet dit bijna ontmoedigend zijn. De oogst van 2023 is niet op alle plaatsen binnengehaald en wat de vooruitzichten zijn voor 2024 is ook nog de vraag. Aan uitdaging geen gebrek.

Nederland kent een grote veestapel. De derogatie is afgeschaft, wat betekent dat er volgens de geldende regels een overschot aan drijfmest is. Boeren worden overladen met maatregelen met betrekking tot natuurbehoud, stikstof, duurzaamheid en meer. Dit resulteert in aanzienlijke extra kosten. Vooral voor de afvoer van drijfmest. Zeker nu het uitrijden ervan lastig is.

Rentepercentages fors hoger
De rente is een ander belangrijk onderwerp voor bedrijven. Waar enkele jaren geleden een rentepercentage van 1% tot 2% gangbaar was, ligt dit nu tussen de 5% en 6%. Voor een gemiddeld bedrijf met €1,5 miljoen vreemd vermogen betekent dit jaarlijks zo'n €35.000 hogere financieringskosten. Naast al deze uitdagingen zijn er ook steeds grotere geopolitieke spanningen, met allerlei vormen van menselijk leed tot gevolg. Deze spanningen hebben ook negatieve gevolgen voor de internationale handel, die voor de Nederlandse agrosector zo belangrijk is.

Toch zijn er zeker ook lichtpuntjes te noemen. De melkprijs steeg van €0,34 per liter in 2020 naar €0,45 in 2023. De verwachting voor komende zomer ligt rond de €0,50. Contractprijzen voor consumptieaardappelen stegen in dezelfde periode van ongeveer €0,20 per kilo naar €0,30. De pootaardappeltelers kunnen eindelijk rekenen op mooie uitbetalingsprijzen. De gemiddelde grondprijzen stegen landelijk in 2023 met 7,5%, naar €93.000 voor akkerbouwland en €71.000 per hectare voor grasland. Het is echter belangrijk op te merken dat er aanzienlijke regionale verschillen zijn.

Turbulente tijden
Het zijn turbulente tijden voor veehouders en akkerbouwers, die internationaal voor grote uitdagingen staan. De boerendemonstraties in Brussel vorige week laten zien dat de situatie kritiek is. Toch ziet het ernaar uit dat het besef langzaam doordringt bij de overheden. Louise Fresco, wetenschapper en voormalig voorzitter van Wageningen Universiteit, heeft onlangs benadrukt dat voedselzekerheid al lang geen vanzelfsprekendheid meer is.

De voorzitter van de Europese landbouwministers heeft aangegeven 'de boodschap te hebben gehoord'. En Rob de Wijk, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, benadrukt dat de kennis en innovatie die Nederland heeft in de voedselproductie uniek zijn in de wereld. Aansluitend zei hij dat de Nederlandse boer, en de hele agrosector, als een van de weinige sectoren in Europa het verschil kan maken.

Lichtpunten
Het is duidelijk dat boeren veel van boeren vraagt. Zowel letterlijk als figuurlijk. Ondanks dat moeten we hoop houden. Er zijn volop lichtpunten, dus strijden we door. Immers: achter de wolken schijnt altijd de zon.

Peter Pals

Peter Pals is ondernemer bij Farmers Funding & Advies en groeide op op een boerderij. Vanuit zijn boerenhart heeft hij besloten een onderneming op te bouwen voor bedrijfskundige, financiële - en fiscale advisering van agrarisch ondernemers.

Meer over

Peter Pals
Reacties
3 reacties
Abonnee
SjefO 9 Maart 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10908178/boeren-vraagt-veel-van-boeren-in-turbulente-tijd]Boeren vraagt veel van boeren in turbulente tijd[/url]
Aan de prijzen ligt het niet dat is veelal markt conform, maar zaken waar de politiek (vdWal en Adema) over gaan verzieken het, met name deze twee roergangers zijn lichtgewichten ten opzichten van de Nederlandse boeren, de Nederlandse boer de kundigste ter wereld verdienen dito bestuurders, deze twee ministers maar ook enkele van hun voorgangers hebben de Nederlandse belangen verkwanseld en dat is iets wat nauwelijks terug te draaien is, hier zijn inhoudelijk sterke ministers voor nodig !!
Abonnee
boer 9 Maart 2024
er zijn geen agrarische sector waardige ministers geweest de laatste jaren! iedere keer denk je de laatste jaren het kan niet gekker met beleid! maar Adema kreeg het voordeel van de twijfel van me! maar ik kan iedereen vertellen achteraf hij besodemieterde iedereen alles voor het baantje niets geen perspectief bieden anders vocht hij voor derogatie of draaide hij NV gebieden terug ook de hectare premie! hoop dat hij zelf ook in de breedste zin van het woord het zelfde mag gaan ervaren wat hij ons aandoet in de sector! wat wij opgebouwd hebben in generaties breekt hij in 2 jaar af! en over van de wal nog gesproken te hebben! dat persoon heeft van liegen haar levensmotto gemaakt!! als ik de zoon of dochter van Adema of van der wal was zou ik me de rest van mijn leven dood schamen ! zelfs als ik familie of vrienden was met ze je zou ze toch echt de deur wijzen nadat weet hoeveel familie bedrijven ze al naar de afgrond geholpen hebben! in en in triest!
Abonnee
Thomas 11 Maart 2024
Daar zit een elite macht achter het toneel, wat aan aan de touwtjes trekt, als blackrock , Big farma enz....
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden