Column Thomas Esselink

Leg intellectueel eigendom van jouw idee vast

30 November 2015 - mr. Thomas Esselink

Richard is eigenaar van een akkerbouwbedrijf. Hij is al tijden bezig met een eigen ontwerp voor een nieuwe machine die het sorteren van bepaalde producten makkelijker maakt. Hij stapt naar een bedrijf, de opdrachtnemer, om de laatste hand te leggen aan zijn ontwerp en de machine door hen daadwerkelijk te laten bouwen. Het resultaat is succesvol.

Richard krijgt enige tijd later via een collega-ondernemer te horen dat deze machine vaker is geproduceerd door de opdrachtnemer en verkocht is aan een andere agrarische bedrijven. Zijn machine, of toch niet? Tot Richards grote verbazing blijkt namelijk dat het bedrijf dat de sorteermachine heeft gebouwd in het bezit is van het ontwerp van zijn machine.

Intellectueel eigendomsrecht is dus niet alleen voor de Willie Wortels onder ons

De agrarische sector is een creatieve en innovatieve sector die altijd in ontwikkeling is. Ontwikkeling van bijvoorbeeld nieuwe machines, nieuwe plantenrassen of eigen productmerken. De agrarische ondernemer legt zijn idee of ontwerp vaak bij een opdrachtnemer die helpt bij de uitvoering ervan. Hier zien we het helaas wel eens mis gaan.

De ondernemer gaat ervan uit dat hij eigenaar is van het ontwerp of product, maar dit is vaak niet het geval. Je hebt namelijk te maken met intellectueel eigendomsrecht. Wat is dit en waar moet je rekening mee houden. Bij intellectueel eigendomsrecht denken veel mensen dat dit alleen van toepassing is op uitvinders of schrijvers, toch heb jij er als agrarisch ondernemer hier ook mee te maken.

Een paar voorbeelden van intellectueel eigendomsrecht waar je mee te maken kan krijgen:

  • Handelsnaamrecht. Dit recht beschermt de naam van een bedrijf.
  • Merkenrecht. Beschermt het logo van het bedrijf of van producten.
  • Modelrecht. Beschermt vormgeving van 2- of 3-dimensionale gebruiksvoorwerpen.
  • Kwekersrecht. Beschermt nieuwe planten- of bomenrassen.
  • Octrooirecht. Beschermt uitvindingen.
  • Auteursrecht. Beschermt ontwerpen en teksten van het bedrijf.
     

Intellectueel eigendomsrecht heeft waarde en onderscheidt je van ‘de rest’. Jij hebt iets wat anderen niet hebben en de daarbij horende licentie geeft je allereerst bescherming. Je kan je met dit recht beschermen tegen iedereen die zonder toestemming komt aan jouw naam, logo, product, uitvinding of ontwerp.

Daarnaast is de licentie, die je hebt verkregen door intellectueel eigendom, ook geld waard. Jij kan in het bezit zijn van iets wat een ander graag wil hebben. Je kan de licentie dus verkopen of overdragen.

Waar moet je rekening mee houden?

  • Hoe je intellectueel eigendom verkrijgt is verschillend. Kwekersrecht verkrijg je op een andere manier dan auteursrecht. Soms vereist het een onderzoek, registratie of gaat het van rechtswege. Zoek goed uit wat de weg voor jou is.
  • Zorg dat je op tijd bent. Wanneer het product niet meer ‘nieuw’ is of wanneer je al reclame hebt gemaakt, kan je al te laat zijn om nog intellectueel eigendom te claimen.


Intellectueel eigendomsrecht is dus niet alleen voor de Willie Wortels onder ons. Wanneer je zelf iets creëert wat jou onderscheidt van de rest kan het belangrijk zijn om je te beschermen. Laat je dus goed informeren voordat je jouw idee de wereld instuurt.

mr. Thomas Esselink

Fiscaal jurist bij Firm24

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden