Blog: Wouter Baan

Met een megastal is weinig mis

8 Juni 2017 - 16 reacties

Een megastal klinkt eng, maar dat is het niet. Althans, niet op een modern melkveebedrijf met nieuwe technieken, een gedegen management, strakke processen en aandacht voor het dier. Met de politieke linkervoet de koppeling intrappen en terugschakelen naar de "nostalgische" veehouderij van de zestiger jaren is een grote misvatting.

Vorige week was ik mee op een handelsmissie voor mestafzet in Oost-Duitsland, wat specifieker in de deelstaat Saksen-Anhalt. Hier hebben we diverse boerenbedrijven bezocht. Onder meer het grootste melkveebedrijf van Duitsland, met de meeste dieren op één locatie. Ook zijn we langs geweest bij één van de modernste akkerbouwers op gebied van precisielandbouw. Over het algemeen boeren hier ambitieuze ondernemers die schaalgrootte combineren met slimme techniek.

Van de grootste stal in Europa kan een kleine stal veel leren

Op het Duitse melkveebedrijf staat een van grootste stallen van de Europa. De stal meet maar liefst 17 meter hoog en biedt ruimte voor 1780 koeien. De koeien staan totaal niet hutjemutje, maar conform de richtlijnen van de wet. Niet anders dan in een niet-megastal. Wanneer je in deze stal loopt, waan je je ook totaal niet in een megastal. Er is namelijk veel lichtinval, veel ventilatie en de koeien hebben genoeg bewegingsruimte. Eigenlijk een ideaal plaatje om de "mensheid" op een efficiënte manier te voorzien van zuivel.

Efficiency geen vies woord 
Een veebedrijf heeft schaalgrootte nodig om efficiënt te produceren. Niet alleen in de landbouw is dit belangrijk, maar in de transportsector en de luchtvaart is dat niet anders. KLM bijvoorbeeld vliegt ook niet met sportvliegtuigjes naar de VS, omdat dit zo nostalgisch zou zijn. Grote Boeings, met relatief veel comfort, worden ingezet om honderden mensen in één keer te verplaatsen. Uit milieuoogpunt is dit de minst schadelijke oplossing.

Ook de veehouderij is van zichzelf geen duurzaam systeem. Wanneer nostalgische hobbyboertjes op grote schaal aanmodderen, ontstaan er geheid grote problemen met betrekking tot mest, bodem en uitstoot. Boer zijn is vaak een hobby, maar het produceren van goed en veilig voedsel is niet vrijblijvend. Het vraagt om een professionele werkwijze en een gedegen systeem. Schaalgrootte is nodig om deze professionaliteit te kunnen organiseren en te financieren. Dit is uiteraard de theoretische werkelijkheid.

Heb geen oogkleppen voor de nadelen 

Ook nadelen 
In praktijk kleven er ook nadelen aan een groot, professioneel stalsysteem. In de volksmond: een "megastal". Voor omwonenden bijvoorbeeld kan het meer dan vervelend zijn. Daarbij zijn sommige grote stallen inmiddels alweer verouderd. Dat organisaties als Wakker Dier hun bedenkingen hebben bij grootschalige veehouderij moet niet worden genegeerd. Dit geeft sowieso stof tot innovatie. Een stalsysteem is nooit uitontwikkeld.

Echter, het is een misvatting om schaalgrootte te bestempelen als de boosdoener. Het is eveneens een misvatting dat dieren in een megastal per definitie een slecht leven hebben. 

 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Reacties
16 reacties
Mark Heebing 8 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10874782/met-een-megastal-is-weinig-mis][/url]
Mega goede stallen.
jeroen 8 Juni 2017
In een woord walgelijk wat een onzin
Melissa 8 Juni 2017
Ik denk dat er in Nederland te weinig ruimte is voor dit soort enorme projecten.
Telr 9 Juni 2017
Goed artikel.. Zo is het.
max 10 Juni 2017
megastal klinkt negatief en is alleen daarom al niet wenselijk
tem 10 Juni 2017
ieder een wil in de vooruitgang mee doen ,alleen word de landbouw apart gezet. en moet in nostalgie door modderen. welkom in de wereld die landbouw heet.
Jos verstraten 11 Juni 2017
Niks mis met mega. Maar besef dat wij in nederland dan aan 1000 melkveehouders meer dan genoeg hebben. We hebben het voortdurend over krimp in koeien. Hoe snel kunnen we krimpen in boeren is dan de eigenlijke vraag.
hanso. 11 Juni 2017
dit is duidelijk een geval van:...wiens brood men eet, diens woord men spreekt !
Vrij grof 12 Juni 2017
Ik denk dat er in de intensieve mensenhouderij meer mis is dan hier!
Een veebedrijf is altijd 24-7 en hoe meer mensen daar werkzaam zijn hoe beter je de zaak onder controle hebt en taken kunt verdelen .
Het voedsel voor de mensheid moet zo goedkoop mogenlijk dus de enige optie is schaalvergroting.
jos 12 Juni 2017
Mega is nooit mega genoeg.Het aantal dieren per bedrijf blijft maar door groeien. Maar het aantal boeren neemt per dag met 5 af.
Dat hebben we toch mooi voor elkaar gekregen.
Hup naar de 2000 dieren.
johan 13 Juni 2017
Jos verstraten, 1000 melkveehouders, of 1000 bedrijven in bezit van het groot-kapitaal, gerund door zzp-"managers", zeg maar boeren die hun lening nooit meer zullen kunnen terugbetalen.
Jan 17 Juni 2017
Ik denk dat we in Nederland een keus moeten maken.

De boeren de ruimte geven met betrekking tot bouwvergunningen en andere wetgeving of niet de melkproducten exporteren maar de bedrijven zelf in het buitenland neerzetten. Daar waar ook de vraag is bv Rusland, China en India.

Zo het nu is blijft de boer met handen en voeten gebonden en kan hij zo niet zijn bedrijf doorontwikkelen. Het is dan wachten tot een ander land ons heeft ingehaald.
Twan 18 Juni 2017
Als een winkel zich Mega Store noemt is het wel goed
Fries 19 Juni 2017
Mega en vol gas in het gras !Weidevogels jQuery21107197428391056726_1497860530647Geen schijn van kans...
Fries 19 Juni 2017
Mega en vol gas in het gras !Weidevogels jQuery21107197428391056726_1497860530665
Fries 19 Juni 2017
Mega en vol gas in het gras !Weidevogels jQuery21107197428391056726_1497860530669
Jasper Mijnkipema 19 Juni 2017
Leuk en inspirerend artikel. Dank hiervoor.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief