Shutterstock

Nieuws Politiek

Brussel bezint zich op beschermde status wolf

4 September 2023 - Linda van Eekeres

De Europese Commissie erkent dat de terugkeer van de wolf in regio's in Europa waar zij al lang niet meer voorkwam een gevaar vormt voor vee en mogelijk ook mensen. De Commissie bezint zich op de beschermde status van de wolf. 

„De concentratie van wolvenroedels in sommige Europese regio's is een reëel gevaar geworden voor de veestapel en mogelijk ook voor de mens", aldus Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. "Ik dring er bij de lokale en nationale autoriteiten op aan om waar nodig actie te ondernemen. De huidige EU-wetgeving biedt hen immers al de mogelijkheid om dit te doen."

De Commissie verzamelt tot 22 september gegevens over de wolvenpopulatie en de gevolgen daarvan. Op basis daarvan wordt er een besluit genomen over een voorstel om (in voorkomende gevallen) de beschermingsstatus van de wolf in de EU te wijzigen.

Ook signaal voor Nederland
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) was vorig jaar november een van de indieners van een voorstel om wolven minder te beschermen. Hij laat aan Boerenbusiness weten positief te zijn over het signaal  van de  Europese Commissie. "Het is de hoogste tijd om de beschermde status aan te passen. Zo spoedig mogelijk moeten regio's de roedels wolven beter kunnen beheren. De wolf is geen bedreigde soort meer in Europa. Regio's moeten kunnen optreden voor een betere balans in de biodiversiteit."
Volgens Ruissen moet 'de actie van de EC ook een signaal zijn aan de Nederlandse overheid'. "Die moet de verdergaande eigen regels voor de bescherming ook eens tegen het licht houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden