Cor Pierik

Interview Cor Pierik (BBB)

'De landbouw kan niet alle karren trekken'

31 Oktober 2023 - Klaas van der Horst - 9 reacties

Al is hij 58 jaar en beschikt hij over een berg feitenkennis als het gaat om landbouw en platteland, een doorgewinterd politicus is hij nog niet, zo maakt BBB-kandidaat Cor Pierik duidelijk. "Ik ben nog een ontzettend groentje in de politiek. In het debat zoek ik het ook minder in de scherpe oneliners, maar ga ik liever door naar de inhoud."

Met dat laatste zit het wel goed bij het voormalige landbouwgezicht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook weet hij maar al te goed hoe zwaar cijfers wegen. "Je kunt er iemand mee maken en breken." Dat laatste is in de voorbije jaren soms gebeurd, maar is niet wat Pierik voorheeft. Hij zoekt oplossingen, de verbinding en herstel, maakt hij duidelijk.

Hoe is uw relatie met de BBB eigenlijk begonnen?
"Dat heeft een ietwat lange voorgeschiedenis. Het begon ermee dat ik in contact kwam met Caroline van der Plas door een cursus Statline bij het CBS (Statline is de database van het CBS red.). Dat was lang voordat er sprake was van een BBB. Caroline van der Plas was toen nog journalist, en vanuit mijn functie bij het CBS had ik veel contacten met journalisten. Vorig jaar was er een tweegesprek met Caroline in de Stentor. Dat maakte nogal wat los. Naderhand raakten Caroline en ik in gesprek, ook naar aanleiding van mijn ziekte, waarvan ik nu hersteld ben. Zo'n vier maanden geleden kwam vervolgens de vraag of ik beschikbaar was voor een plaats op de lijst van de BBB."

En, zei u direct ja?
"Het zette me aan het denken, of ik na 33 jaar CBS en na de ziekte die ik had doorgemaakt, misschien iets anders zou moeten doen. Ik zette de dingen eens op een rijtje: vanuit mijn christelijke achtergrond hecht ik veel aan onder meer rentmeesterschap. Daar vond ik bij een aantal partijen iets over terug in het verkiezingsprogramma. In totaal tien maal bij de ChristenUnie, vier keer bij de BBB en bij slechts drie andere partijen één of twee keer. Ik weet ook dat er bij de BBB meer mensen op de lijst staan met een christelijke overtuiging. Het is een middenpartij en laat de leden vrij bij ethische kwesties. Dat is belangrijk voor mij."

Het klinkt als een vrij rationele opsomming. Was er nog meer?
"De doorslag gaf een gesprek met een oude boer van over de negentig, vorig jaar. Hij had heel zijn leven gestemd op een kleinere christelijke partij, maar ging dat niet meer doen. 'Ik ben er klaar mee', zei hij, 'de enige die nog echt opkomt voor de landbouw is de BBB. Bij alle andere partijen schuift de landbouw naar de achtergrond'. Dat maakte iets los bij mij. Ik dacht: Als hij nog durft over te stappen, kan ik misschien met mijn kennis ook iets positiefs bijdragen. Temeer omdat ik zag hoe armoedig de feiten in het politieke debat vaak worden gebruikt."

Als CBS'er heeft u ook gezien hoe feiten, of beter data, kunnen worden gebruikt. Data zijn heel belangrijk, maar van onbezonnen gebruik kunnen, net als bij modellen, heel veel dingen fout gaan.
"Inderdaad, hoewel ik ook wil zeggen dat je met behulp van data ook heel veel nuttige en goede dingen kunt doen. Laten we dat niet vergeten. Het kan ondertussen heel fout gaan. Het meest schrijnende voorbeeld in dit opzicht vind ik – voor wat de landbouw betreft – de zogenoemde meerlingfraude. In deze zaak werden 7.700 melkveehouders, ongeveer de helft van het totaal, zomaar in het verdachtenbankje geschoven. Zonder redelijke onderbouwing, puur aan de hand van een ruwe data-analyse. Van de hele zaak bleef uiteindelijk weinig over, maar wel werden tal van mensen beschadigd, terwijl er nooit een excuus voor is uitgesproken."

Hoe was zoiets te voorkomen geweest en wat is er te doen tegen herhaling van dergelijke fouten?
"Door niet alleen te vertrouwen op kale data. Je moet ook je gezonde verstand gebruiken, kijken of een bepaalde uitkomst redelijk kan zijn, nagaan welk soort gegevens er achter een bepaalde uitkomst liggen."

Meer boerenverstand, of burgerverstand, het klink sympathiek en zal ook nodig zijn, maar voor een toenemende groep technocraten, juristen en andere specialisten is dat geen concreet ding. Zij kunnen daar niets mee.
"Dan zie je waar dat toe leidt. Nog een voorbeeld is de kalenderlandbouw. Daar is ook weinig boerenverstand aan te pas gekomen."

Maar hoe stop je de technocratisering?
"Misschien door meer te werken met doelen. En ook door meer toe te gaan naar bandbreedtes. Daarvoor is wellicht ook andere en betere wetgeving nodig."

Nog een laatste vraag over data. Veel anti-landbouw organisaties strooien royaal met data over de vervuiling die boeren veroorzaken. Soms lijkt het of de landbouw overal dat schuld van heeft.
"Dat is een vertekening. Neem de discussie over waterkwaliteit. In het oppervlaktewater worden zeven keer meer geneesmiddelen vanuit huishoudens aangetroffen dan gewasbeschermingsmiddelen. De landbouw wordt te veel in een hoek gezet, op diverse terreinen. Ze kan niet alle karren trekken. Boeren hebben met heel veel uitdagingen te maken. Daarbij hebben ze ook nog eens te maken hebben met een voortdurende afname van hun marge. Ze moeten wel groeien, uitbreiden om een inkomen te houden. Wij zeggen: Stop die ruilvoetverslechtering die al twintig, dertig jaar achtereen aan de gang is. We moeten onze boeren, en daarmee ook onze voedselzekerheid, koesteren. Veel mensen zien het klimaat als de grootste bedreiging. We moeten zorgen voor het klimaat, maar voedselzekerheid is even belangrijk. Als je kijkt naar de instabiliteit in de wereld, kan de beschikbaarheid van voedsel in een mum van tijd op het spel staan."

Wat stelt u dan voor, concreet voor Nederland?
"We moeten de Natura 2000-gebieden in stand houden, maar wel herijken, er met een andere bril naar kijken. Daarnaast moeten we ook gebieden beschermen die echt voor de landbouw zijn, wel met een beperkte footprint qua duurzaamheid, maar daar zijn oplossingen voor. We moeten de boeren zekerheid bieden."

Naast de BBB is er nog een nieuwkomer, die mogelijk deels in dezelfde vijver vist, het NSC, de partij van Pieter Omtzigt. Jullie spreken kiezers ook deels aan op dezelfde zaken: meer gemeenschapszin, terug naar 'normale' verhoudingen, tegen een samenleving waarin alles is ingericht op de verlangens van een technocratische elite en waarbij de rest het nakijken heeft. Wat zijn de verschillen?
"De BBB staat voor de menselijke maat, nuchtere aanpak, zit op echte steun voor boeren en platteland, daarmee ook minder op krimp van bijvoorbeeld de veestapel dan het NSC. Die krimp is al jaren een autonome ontwikkeling. Wij sturen op doelen, niet op middelen. Wij zijn ook minder een partij van procedures, zoals je bij NSC wel ziet. Dat krijg je ook omdat er in de partij van Omtzigt heel veel oud-CDA'ers zitten. Die nemen hun bagage mee. De BBB is anders, pragmatischer, zeker geen CDA 2.0."

De BBB heeft uitstekend gescoord bij de Provinciale Statenverkiezingen. Heeft ze met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen niet te vroeg gepiekt?
"Afgelopen voorjaar stonden we er heel sterk voor. Toen was het NSC er nog niet. Die zal ongetwijfeld ook kiezers trekken, maar er is meer te kiezen dan de drie zogenaamd grote kanshebbers die nu het meest in beeld worden gebracht door de landelijke media. Er zijn heel veel zwevende kiezers, die pas op het laatste moment hun keuze bepalen. Ik schat onze kansen goed in."

Durft u een gooi te doen qua aantal zetels?
"Dat is lastig, maar ik verwacht zeker ergens tussen de 10 en 20 zetels."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
xx 31 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10906562/de-landbouw-kan-niet-alle-karren-trekken]'De landbouw kan niet alle karren trekken'[/url]
Zo'n mensen zouden er meer in de politiek moeten zijn. Succes Cor
Abonnee
Vrij grof 31 Oktober 2023
Heel belangrijk om met feitenkennis te komen.
Vooral dat delen met de leden/aanhang.
Succes Cor.
Abonnee
jan jansen 31 Oktober 2023
Op een ding slaat Cor de plank mis: Nederland kan nooit de wereld voeden! Alle "slimme" Nederlanders die menen het te weten, zijn in het buitenland hard nodig, ruimte genoeg daar. Zag laatst een filmpje langs komen dat Nederlanders in Hongarije een stal hebben gebouwd voor 4000 zeugen. Ons land is veel te duur voor landbouw, m.n arbeid. Alles moet goedkoop anders heeft de boer geen inkomen. Realistisch zijn is ook een eigenschap!!
Abonnee
Zeewind 31 Oktober 2023
Jan Jansen ,jij slaat de plank mis! De efficiëntie in de Nederlandse bedrijven is zo groot dat er met en goed inkomen gewerkt kan worden en met relatief de laagste klimaatvoetafdruk ter wereld. Er zijn nog volop stappen mogelijk die naar een hoger niveau reiken. Denk aan kringloop grondstoffen op de intensieve bedrijven , kas , melkvee 5,0 gve / ha , vlees en fokvarkens , vleeskuikens, , leghennen boomkwekerij , bloemkwekerij. Hierbij mestvergisters, eiwitrijke gewasteelten, hergebruik nutriënten en export naar derdelanden van concentraten. Waar wordt het te duur qua arbeid: zodra je voir sociaal werkplaats tarief de natuurgebied3n moet gaan onderhouden of voor biolandbouw zonder hoger opbrengst verplicht wordt met ouddenkende politici! We hoeven in de landbouw geen 100,-€ per uur maar 50,- € peruur is wel aardig dat betekent voor een veehouder al gauw x 2000 uur= € € 100.000,- bruto dat zijn gezien de ver#chillen tussen de bedrijven en management 75- 150 melkkoeien . Heb je een paar robots om te melken en een automatisch voersysteem dan fiks je dat ook met 1500 uur voor de boer en 1 vliegvakantie!
Cor : vertel in de campagne dat die menselijkemedicijnen belasting 7 x zo hoog is als voor de gewasbescherming van de landbouw in ons water en in de randstad gok ik 21 x zoveel
Abonnee
xx 31 Oktober 2023
Cor zegt toch helemaal niet dat Nederland de hele wereld moet voeden, alleen dat we in Ned de voedselzekerheid moeten veiligstellen.
Abonnee
Tijdbom 31 Oktober 2023
Het is een verhaal uit het hart. Een midden partij.Mooi toch. Laat idd bij ethische vraagstukken een ieder voor zichzelf bepalen. Geloven moet ieder voor zichzelf doen. Toch goed dat dit door Cor werd aangehaald. Veel succes hoor.
Abonnee
pieter 31 Oktober 2023
Waarom wil zeewind geen 100 euro per uur? Hij gunt elk ander persoon in de periferie het wel. De wet- en regelgeving is in ons land zo complex dat werkelijk elke boer een adviseur nodig heeft. We zijn veel te afhankelijk geworden van allerlei "wijsneuzen" die het beste met ons voor hebben. Ondertussen worden de boeren "uitgemolken".
Abonnee
Peter 1 November 2023
jan jansen schreef:
Op een ding slaat Cor de plank mis: Nederland kan nooit de wereld voeden! Alle "slimme" Nederlanders die menen het te weten, zijn in het buitenland hard nodig, ruimte genoeg daar. Zag laatst een filmpje langs komen dat Nederlanders in Hongarije een stal hebben gebouwd voor 4000 zeugen. Ons land is veel te duur voor landbouw, m.n arbeid. Alles moet goedkoop anders heeft de boer geen inkomen. Realistisch zijn is ook een eigenschap!!
jammer dat daar nooit filmpjes van te zien zijn; ik hoorde laatst van een varkenshouder die zijn bedrijf van 5000 zeugen in Hongarije aan de straatstenen niet kwijt kon. Hij had het helemaal gehad daar. Personeel is goedkoop daar maar de arbeidsethos is er ook naar. Die koos liever voor duurder personeel in Nederland!
Abonnee
gerard 1 November 2023
in ons land wordt alles duur gemaakt met .kosten er op te doen die geen meer waarde hebben kijk naar de stroom prijs die is nergens zo duur als in nederland zo ook de diesel en waarom
geld rond pompen daar zijn we erg goed in
en ja de nederlander is nog berijd om als zelfstandige hard te werken voor een schamel loon
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Verkiezingen

Stikstofbeleid met PVV op schop, veehouderij vaag

Interview Harm Holman (NSC)

Vertrouwen en perspectief terug, ook minder vee

Interview Thom van Campen (VVD)

'Boeren aan stuur laten door Brussel te overtuigen'

Interview Tjeerd de Groot (D66)

'Er moet een landbouwvisie op tafel komen'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden