Shutterstock

Analyse Brokprijzen

Brokprijzen lopen steeds verder op

28 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De trend van stijgende brokprijzen is nog niet doorbroken. Ook in januari zijn brokken duurder geworden, zo blijkt uit de cijfers Wageningen Economic Research. De belangrijkste oorzaak zijn de oplopende grondstofprijzen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Standaardbrok A noteert in januari €30,25 per 100 kilo, een plus van €0,65 vergeleken met één maand eerder. Eiwitrijke brok B komt uit op €32,15, wat een stijging van €0,60 is ten opzichte van december. De grootste stijger bij de rundveebrokken is snijmaïskernbrok. Dat product is maar liefst €1,10 duurder geworden en kost daarmee €42,25 per 100 kilo. Vleesstierenbrok en rose klaverbrok komen in januari uit op respectievelijk €31,35 en €34,35 per 100 kilo.

Varkensbrokken zijn nog sterker in prijs gestegen. Zeugenbrok lakto en start/overgangskorrel zijn het sterkste gestegen en kosten respectievelijk €32,65 per 100 kilo en €36,30 per 100 kilo. Dat is bij beide een stijging van €1,10. Babybiggenkorrel is €1,05 duurder geworden en komt uit op €43,65 per 100 kilo. Zeugenbrok dracht en Vleesvarkensbrok zijn beiden €1 duurder geworden en kosten in januari €32,65 en €31,65 per 100 kilo.

Houdt de stijging aan?
De Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator voorspelt dat de brokprijzen de komende maanden verder stijgen. Hoewel de noteringen van maïs, tarwe en soja halverwege deze maand daalden, was de dip van korte duur. Inmiddels staan de koersen weer op het niveau van december of zijn daar doorheen gegaan. Tegenvallende soja-opbrengsten in Latijns-Amerika en lager uitvallende opbrengstramingen stuwde de prijzen op.

Over te verwachten groeiomstandigheden op het noordelijk-halfrond valt nog weinig te zeggen. Dat zal pas vanaf af eind maart weer een rol spelen, omdat dan duidelijk wordt hoe tarwe uit de winter komt. De spanningen in de internationale politiek blijven ook een grote onzekere factor. Dat zou de komende tijd voor verrassingen kunnen zorgen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden