Shutterstock

Nieuws Algemene Rekenkamer

'Taken onduidelijk bij eventuele voedselcrisis'

30 September 2022 - Linda van Eekeres - 5 reacties

De Algemene Rekenkamer heeft in kaart gebracht welke strategische buffers de overheid aanhoudt. Die buffers blijken niet altijd aanwezig. Zo heeft Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland en Zwitserland, geen strategische voedselvoorraad. Nederland kan zelf voldoende voedsel produceren, maar er zijn situaties denkbaar (denk aan grote droogte of overstromingen) die de voedselproductie moeilijk of zelfs onmogelijk maken, schrijft de Rekenkamer in haar onderzoeksrapport.

De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben volgens de Rekenkamer laten zien dat grondstoffen en essentiële producten schaars kunnen worden. Er is een handboek voedselzekerheid en een convenant over voedseldistributie tussen de overheid en de markt in de maak. Over de eerste voedselnoodhulp bestaat volgens het rapport veel onduidelijkheid. Het is niet helder welke overheden wat moeten doen en wanneer. Medewerkers van het ministerie geven tegenover de Algemene Rekenkamer aan dat er nog veel gedaan moet worden om een eventuele voedselcrisis het hoofd te kunnen bieden.

Grafiek uit het rapport van de Algemene Rekenkamer: Focus op strategische voorraden.

Volgens onderzoek van Wageningen University & Research kan Nederland - met aanpassing van het dieet - in principe zelf voldoende voedsel produceren. Dat blijkt ook uit data in bovenstaande grafiek van het statistiekbureau van de FAO. Uit het rapport blijkt dat de minister van LNV geen analyses maakt over de risico's van grote droogte of een overstroming op voedselzekerheid. "Als Nederland bijvoorbeeld onder water zou staan dan zijn de inwoners afhankelijk van buitenlandse (nood)hulp voor voedsel", aldus de Rekenkamer.

In Duitsland, dat minder zelfvoorzienend is dan Nederland, heeft de regering wel strategische voedselvoorraden aangelegd. Snel reageren op voedseltekorten is volgens de Duitse overheid alleen mogelijk als er altijd een voorraad beschikbaar is, aldus het rapport. Het gaat om gebruiksklare producten als rijst, peulvruchten, melkpoeder en gecondenseerde melk, en nog te bewerken producten zoals tarwe, rogge en haver. Met deze buffer kan elke inwoner tijdens een crisis minstens één maaltijd per dag eten. Zwitserland is sterk afhankelijk van import. De voorraden bestaan daar uit rijst, suiker, eetbare oliën en vetten, koffie, granen en veevoer. De Zwitserse buffer is genoeg voor twee tot vier maanden.

Behalve van voedsel is er ook geen strategische voorraad gas. Daarnaast is er volgens de Rekenkamer weinig vooruitgang in het aanwijzen van nationale reserves van grondwater. Verder is er op dit moment geen landelijk crisisplan olie beschikbaar, zoals dat er wel is voor gas en elektriciteit. Van aardolie, medicijnen, medische hulpmiddelen en contant geld zijn er wel operationele en strategische voorraden.

Dreigend dieseltekort kan landbouw treffen
Het ministerie van Economische Zaken verwacht dat er in Nederland een tekort aan diesel kan ontstaan door sancties tegen Rusland. De transport- en logistieksector en de landbouw kunnen daardoor in de problemen komen, stelt de Rekenkamer. Ook diesel is tijdens een crisis van belang, bijvoorbeeld om de voedselbevoorrading op gang te houden en noodaggregaten te laten werken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
zeeuw 30 September 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10900864/taken-onduidelijk-bij-eventuele-voedselcrisis]'Taken onduidelijk bij eventuele voedselcrisis'[/url]
De Algemene Rekenkamer denkt dat Nederland normaalgesproken voldoende voedsel produceert, maar dit klopt niet: we zijn netto importerend
Alleen met enkele voedselproducten exporteren we heel veel
Abonnee
M103 30 September 2022
Precies. Nederland is netto importeur. Blijkt wel dat de rekenkamer toch niet zo goed is in rekenen.
Abonnee
Tijdbom 30 September 2022
Als men ziet wat een geboden en verboden er op ons afkomen,kan het niet anders of daar komt hongernood .
Minder beteelbare oppervlakten,minder kunstmest,mss weer meer drijfmest,water ontrekken tbv landbouw en industrie,veel middelen mogen niet meer,of zullen over enkele maanden verboden zijn,veel akkerbouwmatig geteelde producten in zowel binnen als buitenland gaan het veevoer in.
Al met al weinig hoopvolle berichten,maar ik hoop dat ik het mis heb.
Abonnee
wim 30 September 2022
De Rekenkamer kan niet rekenen
De regering is onbekwaam om te regeren
De probleemoplossers voor de toeslagenafaire hebben er niets van gebakken
Diegene die voor de Groningers de boel netjes moesten oplossen konden dat niet
Een probleem van N maken dat niets te maken heeft met de opwarming van de aarde lukt wel.
Abonnee
Rekenkamertje 30 September 2022
"De Rekenkamer kan niet rekenen. De regering is onbekwaam om te regeren." Gelukkig kunnen wij boeren dat allemaal wel. Als we nu eens de veestapel halveren dan hebben we ineens heel veel voedsel extra. Wellicht zelfs genoeg voor wat export. Wel andere producten uiteraard. Geen mest en veel minder dierlijk product maar meer plantaardig.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden