Shutterstock

Analyse Energie

Oliemarkt weer in de ban van OPEC+

25 Mei 2023 - Matthijs Bremer

De olieprijs maakte deze week een behoorlijk stijging door. Positieve prijsdruk is met name aan de aanbodkant van de markt te vinden. Langzaam maar zeker begint de oliemarkt namelijk te merken dat het wereldwijde olieaanbod door de productiedaling van OPEC+ lager uitvalt. Daarnaast lijkt ook de vraag naar ruwe olie door het naderende vakantieseizoen toe te nemen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering van de Brent-benchmark is deze week met ongeveer 4% gestegen. Op donderdag 18 mei werd olie voor $75,86 per vat verhandeld. Een dag later stond de olieprijs op het laagste punt van de week, bij een stand van $75,58. Daarna steeg de olieprijs met bijna $3. Op woensdag 24 werd voor een vat ruwe olie $78,36 afgerekend.

De stijging van de olieprijs lijkt met name aan de aanbodkant van de markt te worden veroorzaakt. Langzaam maar zeker begint de markt namelijk te merken dat de OPEC+ de productie heeft afgeschaald. Om de olieprijs te verhogen verminderde het oliekartel de productie begin deze maand met 1,16 miljoen vaten per dag. Tot voor kort had de verlaging weinig effect, maar langzaam maar zeker begint de markt toch te merken dat het aanbod lager is.

Toch zijn lijkt de OPEC+ nog niet tevreden met de effecten van hun ingreep. Op Bloombergs Quatar Economic Forum hintte de Saoedische minister van energie Abdulaziz bin Salman erop dat Saoedi-Arabië nog niet tevreden is met het huidige prijsniveau. De minister sprak namelijk uit dat hij op het punt staat beleggers met short-posities op de oliemarkt te pijnigen. Omdat de volgende bijeenkomst van OPEC volgende week op zondag 4 juni plaatsvindt, verwachten analisten dat Abdulaziz op een grotere productiedaling hint.

Ook situatie VS zorgt voor stijging
Aan de aanbodkant van de markt geeft vooral de situatie in de Verenigde Staten de Brent-notering een duwtje in de rug. De Amerikaanse olievoorraad is met 12,46 miljoen vaten afgenomen, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Energieagentschap (EIA). Daarmee daalde de voorraden veel sterker dan verwacht. Het EIA voorzag een daling van 0,78 miljoen vaten. Een verrassende uitkomst, want in heel 2023 groeide de Amerikaanse olievoorraden.

Volgens analisten volgt de stijging op een grotere vraag. De markt anticipeert namelijk op de start van het vakantieseizoen. Als gevolg van de aankomende reislust stijgt de consumptie van benzine, diesel en kerosine de komende maanden substantieel. Om in de stijgende vraag te voorzien draaien de raffinaderijen op maximale capaciteit.    

De dieselprijs bleef deze week ongeveer stabiel. Op donderdag 18 mei werden grote partijen diesel (vanaf 4.000 liter) voor €110,25 per 100 liter verhandeld. Tussen 20 en 22 mei stond de notering op het hoogste punt van de week. Op dat moment was de dieselprijs €112. Volgens de laatst beschikbare notering van donderdag 24 mei, is de dieselprijs op het moment €111,37.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox