Shutterstock

Analyse Energie

Verzwaring stroomnet wil maar niet vlotten

3 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

De prijs van elektriciteit was vorige week relatief volatiel en hoog. Relatief grote verschillen in de productie van hernieuwbare energie blijken de boosdoener. Daarnaast drukt de gasprijs de elektriciteitstarieven omhoog en is de uitbreiding van het hoogspanningsnet wederom vertraagd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs was deze week een stuk hoger. Op dinsdag 26 september piekte de prijs van de EPEX, bij een stand van €125,70. Richting het weekend daalde de prijs. Op zondag 1 oktober stond de prijs op de laagste stand van de week. Op die dag werd elektriciteit voor €73,17 verhandeld.

De grote verschillen in de stroomprijs van vorige week hangen vooral samen met de productie van hernieuwbare energie. Over de hele week genomen was de productie niet groot of laag te noemen. In totaal werd 39,4% van alle elektriciteit door zon en wind opgewekt. De grote verschillen in de elektriciteitsprijs hebben direct betrekking op de stevige windkracht. Dinsdag en woensdag werd flink minder windenergie opgewekt dan de rest van de week. Daardoor was de markt die dag op relatief dure fossiele brandstoffen aangewezen.

Een relatief hoge gasprijs duwde de stroomprijs ook wat verder omhoog. De TTF lijkt de laatste weken een nieuwe balans te hebben gevonden tussen de €40 en de €50. Dat de prijs vorige week zo hoog bleef, is enigszins verrassend. Omdat de stakingen in de Australische LNG-sector definitief van de baan zijn, hadden analisten een daling verwacht. Door een nieuwe verlenging van het onderhoud aan het Noorse gasnet bleef de daling echter uit.

De verwachting van de markt is dat de prijzen deze week wat lager uitvallen. Naar alle waarschijnlijkheid nemen de gasimporten uit Noorwegen komende weken namelijk weer toe. De verwachting is dat de volumes voor ongeveer 50% worden hersteld en vanaf 9 oktober zou de gehele toevoer weer beschikbaar moeten zijn. Daarnaast lijkt de beschikbaarheid van hernieuwbare energie minder te schommelen. Volgens de weersverwachting zou de windkracht vrijwel constant rond de 3 moeten liggen, met af een toe een uitschieter naar windkracht 4 of 5. Vermoedelijk geeft dit een impuls aan de productie van hernieuwbare energie, waardoor de prijzen licht worden gedrukt.  

Uitbreiding hoogspanningsnet
Daarnaast heeft een versterkingsproject van het hoogspanningsnet vertraging opgelopen. TenneT was van plan om dit jaar nog een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Almelo en Hengelo te vervaardigen. Het duurt echter langer dan gepland om afspraken met de eigenaren van het land waar de kabel onderdoor loopt te maken. De prognose van TenneT is dat de werkzaamheden in de tweede helft van 2024 voltooid zijn. Door de vertraging duurt het langer tot grootgebruikers aanspraak kunnen maken op een nieuwe aansluiting.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox