Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs eindelijk weer onder de 40 euro

4 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

Voor het eerst sinds eind juni staat de TTF weer onder de €40. Opvallend is dat een akkoord tussen de vakbonden en het Australische bedrijf Chevron de prijs amper drukte. Na de bekendmaking dat Noorwegen klaar is om weer volledige volumes te leveren, heeft de gasprijs een flinke stap naar beneden gezet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de stevige piek van vorige week is de gasprijs behoorlijk gedaald. Op woensdag 27 oktober werd gas voor €39,30 per megawatt verhandeld. Tot vrijdag 29 september steeg de gasprijs. Die dag bereikte de TTF een stand van €41,86 per megawattuur. Op dinsdag 3 november werd gas voor de laagste prijs in anderhalve maand verhandeld, bij een stand van €37.

De daling van de gasprijs komt wat later dan verwacht. Sinds medio augustus was de gasmarkt vrijwel constant in de ban van dreigende stakingen in de Australische LNG-sector. Door de dreiging steeg de gasprijs van rond de €30 tot overwegend boven de €40 met toppen van meer dan €50. Vorige week wist na Woodside ook eindelijk Chevron een akkoord te bereiken met de vakbonden. Analisten hadden verwacht dat een deal voor flink wat druk op de gasprijs zou zorgen, maar in de praktijk bleek er geen sprake van een daling.

De geringe daling is mede het gevolg van verstoringen aan het Amerikaanse LNG-net. Vorige week bleek de toelevering van de grootste LNG-faciliteit in de VS, Sabine Pass te dalen. Volgens verslaggeving van persbureau Reuters zijn daar nog verstoringen bij drie faciliteiten bij gekomen. Hoewel de algehele verstoring kleiner is dan die in Australië, is de export vanuit de Verenigde Staten van groter belang voor de Europese gasvoorziening dan de Australische. De Verenigde Staten is namelijk Europa's belangrijkste leverancier van vloeibaar gas. Australië zet daarentegen vrijwel alleen LNG af op de Aziatische markt. Daardoor bestaat het risico dat op de Aziatische markten extra LNG uit de Europese kernmarkten wordt ingekocht. Australische verstoringen kunnen er dus hooguit voor zorgen dat Europa zwaardere concurrentie kan verwachten bij LNG-aankopen.

Noors onderhoud komt ten einde
Daarnaast zorgde onderhoud dat langer duurde dan gepland voor hogere prijzen. Deze zomer vond flink wat gepland en ongepland onderhoud plaats aan het Noorse gasnet. Op sommige momenten werd de totale Noorse toevoer vrijwel gehalveerd. De ommekeer kwam op maandag 2 oktober. Gassco-directeur Frode Leversund gaf in een interview op zondag 1 oktober in een interview aan dat Noorwegen op korte termijn in staat is om meer gas te leveren. Dit geeft flink wat lucht op de Europese gasmarkt, aangezien Noorwegen de belangrijkste leverancier is aan lidstaten van de Europese Unie.

Daarnaast zorgen hogere temperaturen voor een lagere gasvraag. In heel Noord-Europa vallen de temperaturen relatief hoog uit. In Nederland worden, tegen eerdere verwachtingen in, in het weekend zelfs weer temperaturen verwacht van rond de 20 graden. Doorgaans begint het verwarmingsseizoen rond 1 oktober, maar dit jaar lijken de verwarmingen voorlopig bij de meeste mensen nog even uit te blijven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox